Norme Coca 2023 - 2024

Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica un proiect de ordin de ministru care prevede infiintarea de centre regionale de genetica medicala, care isi vor desfasura activitatea la nivelul spitalelor clinice si care vor deservi pacienti cu boli genetice, scrie Agerpres.

Aceste centre ar putea sa se infiinteze la Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara si Oradea. In centre vor fi diagnosticati pacientii cu boli genetice si, in colaborare cu medici din alte specialitati, se va stabili conduita terapeutica si de recuperare a acestora. Totodata, centrele vor avea ca obiectiv si prevenirea aparitiei acestor boli prin diagnostic prenatal si consilierea genetica a bolnavilor si familiilor acestora.

Unitatile respective vor colabora si cu compartimentele de obstetrica-ginecologie si de reproducere umana asistata, cu scopul de a limita implicatiile sterilitatii si infertilitatii si a reduce riscul gravidelor de a naste copii cu boli genetice prin diagnostic pre-implantatoriu, tehnici de reproducere asistata si diagnostic prenatal, arata Ministerul Sanatatii.

'Centrele regionale de genetica medicala vor fi conduse de catre un medic sef-medic primar in specialitatea genetica medicala. (...) La nivelul Centrelor regionale de genetica medicala, se va intocmi Registrul regional de boli genetice care va cuprinde indicatori specifici - stabiliti de catre Comisia de genetica medicala a Ministerului Sanatatii. Centrele regionale de boli genetice vor monitoriza si vor raporta Centrului National de Statistica si Informatica in Sanatate Publica din cadrul Institutului National de Sanatate Publica datele din Registrul regional de boli genetice. Centrul National de Statistica si Informatica in Sanatate Publica din cadrul Institutului National de Sanatate Publica va centraliza datele din Registrul regional de boli genetice si va constitui Registrul National de boli genetice', se precizeaza in proiect.

Potrivit referatului de aprobare, in Romania se nasc in fiecare an, estimativ, 7.500 - 8.000 copii cu boli genetice si alti circa 10.000 - 11.000 vor manifesta o boala determinata sau conditionata genetic pana la varsta de 25 ani.

Sursa: PaginaMedicala.ro
 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro