Norme Coca 2023 - 2024

Doctorul Horea Gozar, medic primar în chirurgia pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș, a declarat joi, într-o conferință de presă, că în ultima perioadă cancerele renale la copii au devenit mai frecvente, în ultimul an înregistrându-se cinci cazuri.

Foto: (c) Simion MECHNO / AGERPRES FOTO

"În ultima vreme, cancere renale au devenit mai frecvente. Dacă acum 5-10 ani era un caz la 1-2 ani, acum am avut 5 cazuri în ultimul an, numai de cancere renale, care au fost tratate cu mare succes, în condiții corespunzătoare și moderne. La copii de la câteva luni până la 5 ani", a arătat dr. Horea Gozar, la deschiderea simpozionului "Patologia malformativă a aparatului reno-urinar la copil", găzduit de SCJ Mureș.

Dr. Horea Gozar a arătat că patologia malformativă a aparatului reno-urinar la copil este una mai recent abordată, mai ales pe plan internațional, întrucât multă vreme a fost neglijată, motiv pentru care se ajungea la cazuri în care nu mai puteau fi rezolvate problemele — la dializă, nefrectomii, infirmități etc.

"Recent, lucrurile s-au schimbat esențial, diagnosticul se pune prenatal pentru majoritatea acestor afecțiuni, prin colaborare, chiar și cu obstreticienii, care pun diagnosticul neonefroze, apoi neonatologii, care observă cazurile respective, ajung să fie observate și tratate de colegii de la Chirurgie Pediatrică. Cazurile speciale sunt nefropatii obstructive și de reflux, alte malformații — în ultimii 5 ani sunt rezolvate 70-100 cazuri de malformații, care altfel ajungeau să fie rezolvate de alte centre din țară", a precizat doctorul.

Dr. Anamaria Barabas, specialist pediatru în cadrul SCJ Mureș, a arătat, la rândul său, că incidența malformațiilor poate varia de la 10 la 40 la sută din totalul copiilor și că acestea vizează o gamă largă de afecțiuni.

"Incidența malformațiilor poate varia de la 10 la 40 la sută din totalul copiilor, aici am inclus toate malformațiile, de la minima hidornefroză sau duplicitatea renală sau unele malformații care nu necesită toate tratament chirurgical, deci e destul de frecventă. Cele mai frecvente sunt obstrucție la nivelul joncțiunii dintre rinichi și ureter, canalul care conduce urina înspre vezica urinară, așa-numitul sindrom de joncțiune pieloureterală, cu o frecvență mare, sau refluxul vezico-urinar, refluxul urinei din vezică înapoi, acestea dau hidronefroză. Mai pot fi vase sangvine aberante, diferiți calculi, anomalii ale rinichiului, duplicități, rinichi  chistici, un eterocel, o malformație a vezicii care să nu permită evacuarea corespunzătoare a urinei, stenoză urovezicală, o paletă foarte largă de malformații", a arătat dr. Barabas.

Managerul SCJ Mureș, Ovidiu Butuc, a arătat că centrul medical din Târgu Mureș este unul de referință în domeniul afecțiunilor urologice la copil, "dacă nu cumva suntem primii din țară din punctul de vedere al cazuisticii", constatându-se o colaborare între clinicile din cele două spitale.

Potrivit acestuia, la sesiunea științifică organizată la SCJ Mureș pe tema "Patologia malformativă a aparatului reno-urinar la copil" participă medici pediatri, specialiști rezidenți și medici tineri, iar prin aceasta se dorește să se dea mesajul că diagnosticul precoce al acestor malformații congenitale, importanța screeningului ecografic fetal, urmat de screeningul ecografic neonatal sunt importante, "pentru ca niciun copil să scape fără o ecografie, chiar dacă nu prezintă semne sau simptome de boală clinică acută".

AGERPRES

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro