Norme Coca 2023 - 2024

Șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, dr. Benedek Imre, a propus, sâmbătă, extinderea rețelei de asistare a pacientului cu infarct miocardic acut în toată Regiunea Centru, după ce proiectul implementat în județele Harghita și Mureș a dus la o scădere drastică a mortalității.

''Noi, în urmă cu 15 ani, am inițiat un proiect-pilot pentru asistarea bolnavului cardiovascular, s-au adunat mii de date și zeci de mii de cazuri, fapt ce ne-a permis să facem o comunicare. Cel mai prestigios ziar de cardiologie din SUA, American Heart Journal, a comentat într-un editorial, spunând că așa e bine cum facem noi. Acesta este un model pe care dorim să îl facem pe euroregiune. (...) Am fost lăudați pentru forma de asistare și pentru acest model și am considerat că e bine să le împărtășim experiența noastră colegilor din euroregiune, Mureș, Alba, Harghita, Brașov, Covasna și Sibiu și a solicitat să ni se alăture și Bistrița-Năsăud. Este un model recomandat — inclusiv de specialiștii americani — pentru a fi folosit, îl oferim tuturor județelor euroregiunii'', a arătat dr. Benedek, la o consfătuire cu reprezentanți din județele regiunii Centru, precum și din Bistrița-Năsăud.

Cardiologul a precizat că pe baza modelului oferit de Clinica de Cardiologie din Târgu Mureș vor fi elaborate o serie de protocoale, astfel încât bolnavii care suferă un infarct miocardic în cele șapte județe să poată beneficia de intervenții similare celor din spitalele occidentale.

''Dorim să oferim acest model și un colectiv va întocmi ceea ce dorim: bolnavul român să aibă aceeași șansă ca cei ai altor țări. Să fie educat și să fie conștientizat ce înseamnă durerea toracică. (...) Avem legi bune, spun clar ce trebuie făcut, dar de respectat, nu le respectă nimeni. (...) Consiliile Județene, care numesc de regulă consiliile de administrație ale spitalelor și directorul, trebuie să intervină ca odată un om intrat în sistem (cu infarct, n.r.) să poată fi urmărit. Și știm că dacă se rezolvă într-un interval scurt de timp șansa la viața, șansa de reinserție socială și cea de a deveni sănătos este alta. Adică infarctul miocardic dacă se rezolvă într-o oră-două bolnavul poate deveni sănătos, iar dacă este trimis după 12 ore sau două-trei zile, este condamnat la suferință și produce pagube pentru sănătate deoarece costă foarte mult'', a susținut cardiologul mureșean.

Acesta a subliniat că se dorește crearea unui sistem transparent pentru a urmări parcursul bolnavului. Dr. Benedek Imre a afirmat că intervențiile urgente în cazul infarctului miocardic pot duce inclusiv la scăderea drastică a costurilor din sistemul de sănătate.

''Guvernul, prin politica de asistare a infarctului miocardic, a dat un ban, nu mult, dar eu zic că e bine și începem să funcționăm. Dacă bolnavul deschide ușa sistemului și este rezolvat în 2-3 ore, atunci este bine. Dar dacă bolnavul deschide ușa sistemului și este ținut acolo 24 de ore și după aceea se face ceva, banul investit este pierdut. Legea prevede că orice spital are obligativitatea să gestioneze acest fel de bolnavi, urgent. (...) Asta vrem să facem, să facem protocoale activate în care fiecare om din sistem are obligația să răspundă pentru ceea ce face, cu semnătură. Vrem să facem ca fiecare centru — Brașov, Sibiu, poate și altele — să conlucreze, iar după o perioadă dată să generăm și alte idei pentru a îmbunătăți și a împărtăși cu toată lumea aceste experiențe. Se pare că azi ne-am înțeles și începem să punem roata — roata e inventată — să meargă'', a subliniat medicul.

El a mai spus că s-a făcut un studiu în zona Mureș și Harghita potrivit căruia la 1 milion de persoane există în jur de 900 de cazuri de infarct miocardic în fiecare an și că în clinica sa au loc în jur de 400 de intervenții, având acum o rată de mortalitate de 4,5%, față de peste 30% cât era în urmă cu câțiva ani.

Doctorul crede că tratamentul intervențional în cazul infarctului miocardic în timp util ar duce la reducerea efortului bugetar din sistemul de sănătate. El a mai arătat că un tratament intervențional costă 3.500 de euro/pacient/5 ani, fiind ceea ce recomandă, întrucât duce la cheltuieli din bugetul de sănătate de circa 2,8 milioane de euro, în timp ce un tratament conservator ajunge la costuri de 34.000 euro/5 ani/caz, ceea ce generează cheltuieli de 27,2 milioane de euro.

Benedek a mai spus că în mod normal România ar avea nevoie de 300 de centre de intervenție, dar că în situația actuală și 6-8 centre de genul celui de la Târgu Mureș ar duce la salvarea a mii de vieți omenești, întrucât cele existente nu pot acoperi corespunzător teritoriul național. Acesta a spus că Ungaria are 17 astfel de centre, fapt ce a dus la o scădere considerabilă a mortalității din cauza infarctului miocardic, în timp ce bulgarii dețin 47 de centre la 10 milioane de locuitori.

Dr. Teodora Benedek a afirmat că, în 2004, când a pornit acest proiect, beneficiau de tratament cam 4,5% dintr-un milion de locuitori și că în urma proiectului Clinicii de Cardiologie în Târgu Mureș s-a ajuns ca peste 70% din aceștia să urmeze un tratament.

AGERPRES

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro