Peste 1.000 de elevi din Târgu Mureş au participat miercuri la un flashmob organizat în centrul municipiului de Asociaţia Samaritenilor din România, acordând primul ajutor jucăriilor de pluş şi făcând demonstraţii de intervenţii în caz de accident, simultan cu alte 15 ţări din Europa, cu ocazia Zilei Internaţionale a Acordării Primului Ajutor.

Flashmob-ul s-a desfăşurat în cadrul proiectului "Heroes without superpowers" (Eroi fără superputeri), iniţiat de organizaţia Samaritan International, în premieră în România, fiind una dintre acţiunile practice de masă la care au luat parte elevii mureşeni înscrişi în programul de instruire pentru acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă.

"În urmă cu opt zile am demarat proiectul 'Eroi fără superputeri', un proiect iniţiat de un europarlamentar, Knut Fleckenstein (preşedintele Samaritan International - n.r.), acela de a încerca să se introducă în curricula şcolară a cursurilor de prim ajutor. E un prim pas, 20 de copii de la patru şcoli au învăţat să acorde primul ajutor. Astăzi am sărbătorit Ziua Mondială a Primului Ajutor, cu această ocazie 1.000 de copii, într-un mod simbolic, au manifestat acordând prim ajutor ursuleţilor de pluş. A fost un gest simbolic, s-au eliberat nişte baloane către cer în memoria celor care şi-au sacrificat viaţa ajutându-i pe alţii să trăiască", a declarat Zsigmond Varga, şeful Samaritanus Mureş.

Potrivit acestuia, proiectul "Eroi fără superputeri" se derulează pe parcursul a patru ani în patru şcoli din Târgu Mureş - Colegiul Naţional Unirea, Liceul Sanitar, Şcoala Gimnazială nr. 7 şi Şcoala Gimnazială "Mihai Viteazul".

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, Ştefan Someşan, a spus că la flashmob au luat parte elevi din cele patru şcoli din Târgu Mureş înscrise în proiect şi că a constatat că tinerii sunt extrem de interesaţi de această idee de acordare a primului ajutor.

"La această activitate educativă participă 1.000 de copii din patru unităţi şcolare - două licee, două unităţi gimnaziale. Fiind vorba de Ziua Mondială a Primului Ajutor, zic eu este un câştig deosebit pentru tineri, tinerii sunt interesaţi de această idee de acordarea a primului ajutor. Nu în ultimul rând, este o chestiune de educaţie în rândul tinerei generaţii şi nu e totuna dacă pe stradă, atunci când cineva păţeşte ceva, poate găsi un semen de-al lui alături care poate să-i ofere, până vin specialiştii, un prim ajutor. Acţiunea se petrece simultan în 15 ţări europene, ceea ce dovedeşte că această idee este îmbrăţişată de foarte multe ţări, sub egida samaritenilor. Aceste cursuri de acordare a primului ajutor sunt foarte benefice şi ele dovedesc faptul că fără prim ajutor nu se poate concepe viaţa modernă", a susţinut Ştefan Someşan.

Premergător acestui flashmob, în cadrul proiectului, elevii celor patru şcoli din Târgu Mureş au format câte o grupă formată din câte cinci elevi, care urmează cursuri de pregătire de prim ajutor în cadrul Serviciului de Ambulanţă Samaritanus, alături de medici specialişti în medicină de urgenţă.

În cadrul proiectului "Eroi fără superputeri", la finalul stagiilor de pregătire, elevii din Târgu Mureş vor face demonstraţii pentru intervenţii în caz de accident de bicicletă - scenariul cuprinde un eveniment produs la o plimbare cu bicicleta, traume minore, hemoragie, escoriaţii - în caz de stop cardio-respirator, în caz de obstrucţie a căilor respiratorii superioare prin înecare - prezentarea manevrei Heimlich - şi intervenţia în caz de traumă la ora de sport.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro