Norme Coca 2023 - 2024

Directorul de Relaţii Contractuale din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Mureş, Rodica Biro, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că la nivelul judeţului vor fi distribuite prin Poştă, la domiciliul asiguraţilor, 276.866 de carduri naţionale de asigurări sociale de sănătate şi că acţiunea va demara imediat ce vor fi primite de la Bucureşti.

Potrivit acesteia, CAS Mureş a încheiat, la începutul lunii, contractul cu Poşta Română, care prevede o sumă de 940.679 lei pentru distribuirea celor 276.866 de carduri, iar în acest fel asiguratul va primi la domiciliu un plic recomdandat care va conţine cardul şi o scrisoare de informare asupra drepturilor şi obligaţiilor aferente.

'Cardurile care nu pot fi predate personal destinatarului pot fi preluate de un aparţinător cu vârsta peste 18 ani sau de un împuternicit legal. Asiguraţii trebuie informaţi asupra faptului că aceste plicuri conţin cardul naţional de asigurări sociale de sănătate de aceea pe recipisa lăsată la domiciliu se va prezenta de către poştaş conţinutul plicului, termenul de prezentare şi un număr de telefon al oficiului poştal', a precizat Rodica Biro.

Cardurile nepredate vor fi returnate CAS Mureş după o lună, de unde pot fi ridicate individual de asiguraţi.

În acest timp, potrivit Rodicăi Biro, furnizorii de servicii medicale - cabinetele medicilor de familie, unităţile spitaliceşti cu paturi, ambulatoriile de specialitate - trebuie să achiziţioneze cititoare de card, astfel încât prin acestea să se facă dovada faptului că pe un anumit Cod Numeric Personal s-au efectuat anumite servicii medicale.

În plus, a arătat Rodica Biro, pe lângă eliminarea unei surse de fraudare a sistemului de asigurări de sănătate - prin imposibilitatea raportării abuzive de servicii efectuate - aceste carduri au şi rolul de a debirocratiza sistemul.

Reprezentanta CAS Mureş a mai afirmat că cifra de 276.866 de asiguraţi este una estimativă şi că, în paralel cu distribuţia cardurilor, se va lucra la reactualizarea bazei de date cu asiguraţii din judeţ.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro