Norme Coca 2023 - 2024

O echipă condusă de șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș (IBCvT), prof.univ.dr. Horațiu Suciu, a efectuat joi primul transplant de cord din anul 2015, unui pacient din județul Neamț, suferind de cardiomiopatie dilatativă, aflat într-o situație de risc.

'Ne bucurăm că asigurăm iarăși continuitate într-un domeniu de excelență, medicina de transplant, și arătăm că în continuare în institutul din Târgu Mureș se face performanță. De data aceasta este vorba despre un pacient, un receptor de 47 de ani din județul Neamț, care suferea de o afecțiune cronică a inimii, Cardiomiopatie Dilatativă, care era în evidența centrului nostru de peste un an pe lista de transplant', a declarat dr. Horațiu Suciu, care a precizat că intervenția a început la ora 7,30 și s-a încheiat în jurul orei 13,00.

Potrivit doctorului, cordul a fost prelevat în cursul nopții trecute la Clinica de Neurochirurgie din Cluj Napoca de la un donator bărbat în vârstă de 47 ani, din județul Hunedoara, aflat în moarte cerebrală din cauza unui accident vascular cerebral hemoragic.

Horațiu Suciu a spus că operația a decurs fără probleme deosebite, că pacientul este într-o stare foarte bună și se așteaptă o evoluție pozitivă în continuare.

Potrivit acestuia, efectuarea primului transplant din acest an abia în luna aprilie se datorează scăderii numărului de donatori eligibili, în condițiile în care pe lista de așteptare a centrului din Târgu Mureș se află peste 100 de pacienți, dintre care 30 cu recomandare imediată de transplant.

'A fost o perioadă în care numărul de transplanturi cardiace a fosz mai redus și pe fondul scăderii numărului de donatori eligibili pentru cord, dar ne bucurăm că o altă viață a fost salvată printr-o procedură deosebit de delicată, care denotă o activitate de performanță din partea întregului colectiv de specialiști din Târgu Mureș (...) Avem pe lista de așteptare aproximativ 100 de pacienți din care 30 ar necesita un transplant de urgență, practic în momentul în care există un cord disponibil unul dintre acești 30 de pacienți poate fi chemat pentru a i se implanta acest cord. În acest an e primul transplant și ne bucurăm că a apărut, chiar și în luna aprilie (...) Chiar mai înainte am avut o convorbire cu domnul ministru Bănicioiu, care ne-a felicitat și ne-a spus că ne sprijină în continuare în activitatea noastră', a spus dr. Horațiu Suciu.

Potrivit doctorului, pacientul transplantat era la limita resurselor biologice și medicamentoase, avea implantat un defibrilator care îl menținea în viață și îl ferea de evenimente majore, dar nu îi îmbunătățea viața.

"Acest pacient era într-o situație de risc. Afecțiunea de care suferea nu putea fi controlată medicamentos și determină fenomenul de insuficiență cardiacă. În primul rând, o scădere dramatică a calității vieții, întrucât acești pacienți nu mai pot să facă niciun fel de efort, îi obosește inclusiv repaosul. Decesul poate apare prin persistența acestei stări', a susținut dr. Suciu.

Doctorul a precizat că acele dispozitive de asistare a circulației la nivelul cordului, pe care IBCvT Târgu Mureș a început să le implanteze în acest an, pot fi o soluție pentru pacienții aflați în situație de risc și în Europa și SUA se apelează la acestea, pe fondul scăderii numărului donatorilor.

'Întrucât am avut doar un transplant de cord în acest an se conturează tot mai mult faptul că trebuie să implantăm mai multe dispozitive pentru a avea o alternativă la numărul redus de donatori. Și vreau să spun că numărul redus de donatori este un fenomen care nu este specific României, ci în toată Europa și SUA se implantează din ce în ce mai mult pentru partea de cord dispozitive ca și alternativă la transplant. În Germania s-au efectuat 300 de transplanturi de cord și s-au implantat peste 1200 de astfel de dispozitive, de trei-patru ori mai multe', a arătat dr. Horațiu Suciu.

Dr. Sorin Pașcanu, medic anestezist, a precizat că există niște criterii de eligibilitate și inima presupune niște proceduri foarte stricte în cazul cordului, întrucât e vorba despre calitatea cordului, dar și de starea de sănătate a donatorului pentru a se evita infectarea sau îmbolnăvirea receptorului.

Dr. Pașcan a precizat că inima prelevată de medicii din Cluj-Napoca a fost foarte bine îngrijită și că astfel s-a furnizat centrului din Târgu Mureș o grefă de calitate, ceea ce înseamnă că o parte din succesul intervenției de joi se datorează și acestora.

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro