Elevii din Târgu Mureş vor participa în această lună la un program de instruire pentru acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă, în premieră în România, în cadrul proiectului 'Heroes without superpowers' (Eroi fără superputeri), iniţiat de organizaţia Samaritan International.

'Un proiect pe care îl vom derula în decursul acestui an, este vorba de a învăţa copiii, tinerii, să acorde primul ajutor. Este un proiect iniţiat de organizaţia din Germania, de domnul Knut Fleckenstein, preşedintele Samaritan International în care sunt implicaţi elevi începând din clasele a V-a şi a VI-a, până în clasa a XII-a, 'Herose without superpowers'. Motivaţia principală este că aceşti copii, văzând cum se acordă primul ajutor, încearcă să se ferească de a ajunge în situaţia de a primi primul ajutor. Aşa văd eu justificarea acestui proiect', a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Zsigmond Varga, şeful Samaritanus Mureş.

Potrivit acestuia, elevii a patru şcoli din Târgu Mureş - Colegiul Naţional Unirea, Liceul Sanitar, Şcoala Gimnazială nr. 7 şi Şcoala Gimnazială 'Mihai Viteazul' - au câte o grupă formată din câte 5 elevi, care urmează cursuri de pregătire de prim ajutor în cadrul Serviciului de Ambulanţă Samaritanus, alături de medici specialişti în medicină de urgenţă.

'Începând cu data de 21 septembrie, aceşti copii, care sunt micii sanitari ai şcolilor, vor face o demonstraţie practică în curtea Colegiului Unirea, în fiecare zi, pe atelierele de pregătire,(...) pe scenarii pregătite de noi. Proiectul se finalizează pe data de 24 septembrie, cu formarea lanţului uman în centrul oraşului, în Piaţa Trandafirilor, la care sunt aşteptaţi 1.000 de copii', a arătat Varga.

Directorul Colegiului Naţional Unirea, Teodora Boar, a arătat că voluntariatul este pilon de bază în educaţie şi că instituţia de învăţământ încurajează elevii în acest sens.

'Ideea acestui proiect se pliază foarte bine pe felul nostru de a fi. Ca urmare, am implicat elevii de liceu, au şi făcut câteva activităţi, sunt foarte încântaţi, le-a plăcut mult faptul că învaţă practic şi, ce le-a plăcut şi mai mult, a fost că nu este vorba despre medicina de urgenţă, ci de prim-ajutor, pe care îl poţi acorda şi ca elev de clasa I, şi ca elev de clasa a XII-a. Sunt simple măsuri de prim ajutor, de care toată lumea ar trebui să dispună', a subliniat Boar, care consideră că prin acest tip de proiecte de stimulare a voluntariatului se combate indiferenţa.

În cadrul proiectului 'Heroes whithout Superpowers', la finalul stagiilor de pregătire, elevii din Târgu Mureş vor face demonstraţii pentru intervenţii în caz de accident de bicicletă - scenariul cuprinde un eveniment produs la o plimbare cu bicicleta, traume minore, hemoragie, escoriaţii - în caz de stop cardio-respirator, în caz de obstrucţie a căilor respiratorii superioare prin înecare - prezentarea manevrei Heimlich - şi intervenţia în caz traumă la ora de sport.

Sursa: Agerpres

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro