Compania Clarfon, cel mai nou concept în protezarea auditivă, desfăşoară la nivel naţional, în perioada 1-28 februarie, o campanie de testare gratuită a auzului, specialiştii audioprotezişti încercând astfel să transmită şi un mesaj foarte important, şi anume conştientizarea importanţei auzului, mai ales că auzul nu se pierde odată cu înaintarea în vârstă. La sediul Clarfon din Târgu-Mureş au trecut deja zeci de oameni, care au primit, pe lângă consultaţia gratuită, şi sfaturi preţioase despre auz, cât şi despre aparatele auditive.
Pierderea de auz afectează toate categoriile de vârstă
Testarea auzului constă într-un proces deloc complicat şi foarte rapid. Cu ajutorul unei audiograme pe diferite intensităţi specialiştii îşi dau seama dacă auzul oamenilor este normal sau nu. „La sediul nostru au loc, în perioada 1-28 februarie, consultaţii gratuite de testare a auzului. Oamenii au primit prin poştă un talon cu care se prezintă la noi, însă doresc să transmit că noi îi consultăm şi pe cei care nu au un astfel de talon. Oricine este binevenit. După consultaţii, noi recomandăm pacienţilor care au nevoie de consultaţii la medicii specialişti să meargă mai departe, iar dacă după acele consultaţii rezultă că au nevoie de aparat auditiv, ei pot să vină la noi, să îşi comande aparatul. Casa de Asigurări de Sănătate decontează suma de 959 lei, adică cel mai ieftin aparat”, a precizat Dana Kulcsar, audioprotezist.
Pierderea de auz nu este legată numai de îmbătrânire pentru că afectează toate categoriile de vârstă. Specialiştii spun că pierderea de auz fiziologică este totuşi cel mai întâlnit tip de hipoacuzie. Aceştia mai spun că hipoacuzia nu înseamnă neapărat neputinţa de a auzi sunetele destul de puternic. La unele persoane apare dificultatea de a auzi în unele regiuni specifice sau de limitare. Aceasta poate fi rezultatul unei „pierderi discriminatorii” în care pot auzi vorbirea, dar nu o pot înţelege. La copii, pierderea de auz netratată poate avea efecte secundare în creştere. Problemele de auz creează dificultăţi care pot duce la izolare, oboseală şi singurătate fiind frecvent interpretată ca o lipsă de inteligenţă, care poate să afecteze şcoala, munca şi implicit viaţa socială. Pentru pierderile de auz care nu mai pot fi tratate medicamentos ori chirurgical, singura soluţie o reprezintă purtarea aparatelor auditive.
Aparatele auditive, instrumente personalizate
Este important de ştiut că orice aparat auditiv este un instrument personalizat, reglat în funcţie de audiograma purtătorului şi adaptat după mulajul urechii. Aparatele auditive sunt disponibile în mai multe forme, modele, dimensiuni şi culori. Specialiştii spun că după modul de inserţie în ureche, acestea pot fi: retroauriculare, în spatele pavilionului, ori intraauriculare, în interiorul canalului auditiv. Ele sunt recomandate oamenilor în funcţie de: gradul scăderii de auz, vârstă, forma canalului auditiv. În prezent, în lume sunt mai mult de 500 de milioane de oameni cu un anumit grad de hipoacuzie, iar pentru anul 2015 se estimează că cifra va ajunge în jurul valorii de 700 de milioane.
Mureşenii care doresc să-şi testeze auzul, pot obţine mai multe detalii, cât şi programări la numerele de telefon: 0365-730.232 şi 0731-600.624. Cabinetul se află pe Bulevardul 22 Decembrie, 1989 (în Cartierul 7 Noiembrie), nr. 23, persoană de contact Dana Kulcsar, audioprotezist.
Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
(Eveniment cu prezenta fizica)