Specialiști români de la Institutul Clinic Fundeni au participat alături de specialiști americani și singaporezi la un studiu în urma căruia au fost descoperite patru mutații genetice responsabile de apariția unei forme agresive de cancer, colangiocarcinomhepatic, a anunțat luni, într-o conferință de presă, președintele Academiei de Științe Medicale, prof dr Irinel Popescu.

Șeful Clinicii de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic din Institutul Fundeni a spus că descoperirea va permite realizarea profilului genetic al fiecărui pacient, o diagnosticare precoce, posibilitatea unui prognostic al bolii și o terapie personalizată. De asemenea, diagnosticul precoce poate induce ideea de screening conoscând genele mutante.

Prof dr Irinel Popescu a evidențiat importanța medicinei translaționale în scopul de a ajuta bolnavii și a precizat că studiul realizat de echipele de cercetători din Singapore și România a cuprins 209 cazuri din care 45 din România, Totodată, a mai spus medicul, în studiul făcut în SUA au fost 64 de cazuri din care 32 din România.

În context, Irinel Popescu arătat că în perioada următoare se va înființa un Centru de Excelentă în medicină translațională, investiție de 10 milioane de euro, pentru cercetare în domeniul geneticii.

De asemenea, el a adăugat că o viitoare colaborare cu cercetătorii din Singapore se va face pe baza unui grant obținut de specialiștii din această țară în domeniul cancerului de pancreas. AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Cristina Tatu)

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro