Norme Coca 2023 - 2024

Stilul de viata nesanatos face tot mai multe victime, iar diabetul zaharat de tip II este una dintre afectiunile associate cu obezitatea. Medicii de specialitate spun chiar ca, la persoanele obeze diagnosticate cu diabet zaharat de tip II, o dieta corecta si drastica poate duce la normalizarea glicemiei.

Diabetul se defineste, indiferent de ce tip ar fi, el se defineste prin cresterea glicemiei peste valorile normale.  Glicemia normala  – cum zice poporul “zaharul in sange” – acum, din ce in ce mai rar zice, pentru ca nivelul de cultura totusi a mai crescut –intre 70 si 11 miligrame pe decilitru, sau la suta, cum se mai spune. Ei, orice glicemie care creste si se mentine peste 126 miligrame la decilitru, pe nemancate, dimineata, sau peste 200 in orice moment al unei zile ai lua-o, acea glicemie caracterizeaza diabetul. Pacientului poti sa ii spui cel putin dupa doua determinari care sunt cu valori patologice, ca are diabet. Diabetul, si de tip II, se caracterizeaza tot prin cresterea glicemiei peste valorile pe care le-am mentionat ”, explica prof.dr. Viorel Serban, medic primar diabet, nutritive si boli metabolice, coordinator al Centrului Clinic de Evaluare si Recuperare pentru Copii si Adolescenti Cristian Serban Buzias.

Nu se stiu foarte multe despre mecanismul de producere la diabetul zaharat de tip II

“La diabetul zaharat de tip I se vorbeste despre o autoimunitate, distrugere a celulelor care fabrica insulina. Celulele din pancreas care fabrica insulina se distrug printr-un mecanism de autoimunitate. Ei bine, acest mecanism lipseste cu totul, nu sunt dovezi pentru diabetul zaharat de tip II. Nu stim foarte bine despre ce este vorba, dar sunt totusi cateva circumstante clinice mai caracteristice diabetului de tip II.”,  explica prof.dr. Viorel Serban.

Diabetul de tip II se asociaza frecvent cu obezitatea

Diabetul de tip II se asociaza frecvent cu obezitatea, tesutul gras este unul dintre locurile, dintre sediile care impiedica actiunea normala a insulinei, deci creste rezistenta la actiunea insulinei, sau scade sensibilitatea celulelor care sunt pline cu grasime din tesutul adipos, la insulina.

“Factorul genetic, despre care nu se stiu atat de multe lucruri din punct de vedere stiintific, este mult mai evident. Vreau sa spun ca ereditatea in special, in sensul ca pacientii cu diabet de tip II recunosc, mai mult decat in diabetul de tip I, faptul ca intre rudele foarte apropiate, de gradul intai mai ales – este vorba de frati, de parinti si alte rude – recunosc existent altor cazuri in familie”, adauga prof.dr. Viorel Serban.

Diabetul de tip II are aceleasi simptome ca si la diabetul de tip I

In cazul diabetului de tip II sunt aceleasi simptome ca si la diabetul de tip I, spun medicii.

“Doar ca, in 50 la suta din cazuri, diabetul de tip II nu are nici un simptom. Dar cunoscand factorii de risc, printre acestia obezitatea si ereditatea si varsta – cu cat creste varsta, cu atat diabetul de tip II devine mai frecvent – este bine ca acesti pacienti cu risc sa fie testati. Ei sa mearga la medic si sa ceara sa li se masoare glicemia, sau la un laborator sa ceara sa li se masoare glicemia, inainte de a ajunge in forme foarte grave. Deci, asa cum ziceam, in 50 la suta din cazuri, nu are simptome. In altele, are cand si cand – bea mai multa apa, urineaza mai mult, poate cand mananca mai mult dulce si concentrat, adica zahar si zaharicale si alimente de genul acesta, iar in formele grave are exact aceleasi semne, ca si cele pe care le-am amintit, adica o diureza foarte mare, cantitate mare de urina, volum mare de apa bauta, slabire in greutate”, spune prof.dr. Viorel Serban.

Diabetul de tip II este asociat cu obezitatea

In cazul diabetului de tip II asociat cu obezitate, dieta este exceptional de importanta.

“S-ar putea intampla ca un pacient care respecta drastic dieta, el fiind si gras, sa obtina normalizarea gliecemiei sau aducerea aproape de normal numai cu dieta. Totusi, pentru ca omul este asa cum este si cedeaza tentatiilor, mai degraba decat le rezista, mai degraba rar se ajunge la aceasta situatie si atunci trebuie adaugate medicamente pe gura, tablete.

Daca nu merge numai cu tableta, cu Metformin, atunci la aceasta se mai adauga un medicament din alta clasa. Si, in final, se poate adauga si un al treilea medicament, dar numai atunci cand se observa ca este un dezechilibru foarte marcat al diabetului, glicemiile sunt foarte mari, inainte de a se trece la insulina. Si, pe urma, cum spuneam, se trece la insulina.”

Pacientii acestia au nevoie de insulina, dar nu sunt insulino-dependenti.

Activitatea fizica este foarte indicata si foarte eficienta in diabetul de tip II

“O jumatate de ora de mers intr-un ritm la inceput asa cum poate omul – pentru ca pacientii cu diabet zaharat de tip doi spuneam ca sunt mai in varsta si uneori chiar destul de in varsta, incat nu mai au toleranta la efort, nu mai sunt obisnuiti cu eforturile, dar unul care intelege despre ce este vorba si cat este de importanta activitatea fizica, poate sa incerce sa isi creasca toleranta la efort. Fireste ca, daca are complicatii la inima, la artere, in general, care se gasesc in tot corpul, atunci va trebui sa isi limiteze, vrand-nevrand, efortul”, adauga prof.dr. Viorel Serban, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice.

 

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro