Norme Coca 2023 - 2024

Mare atenţie, mare! Începând din ianuarie 2015, românii nu vor mai putea pune piciorul în vreun spital sau în cabinetele medicilor de familie dacă nu au asupra lor cardul de sănătate. Fără el, pacienţii practic nu vor exista.

Odată cu introducerea cardurilor de sănătate, medicii de familie nu vor mai putea să-şi consulte pacienţii şi să elibereze adeverinţe sau reţete medicale decât în baza “buletinului” medical. Aşadar, odată ce ai intrat în posesia cardului pe care ţi-l aduce poştaşul, e recomandat să îl pui bine şi, de la începutul lunii ianuarie, să îl ai tot timpul la tine.

Fără cod, cardul nu poate fi accesat

Cardul va avea un cod PIN pe care va trebui să îl reţii. Fără cod, cardul nu va putea fi accesat şi implicit serviciul nu va putea fi raportat şi plătit. De aceea, fiecare asigurat va trebui să se prezinte la medicul de familie, pentru a-l activa. Însă acest lucru va fi posibil doar atunci când doctorii îşi vor cumpăra cititoare de carduri.

Fără ele, nu vor mai putea lucra în sistem. Vestea bună este că pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să alerge după adeverinţe sau alte acte medicale - de exemplu, atunci când se internează -, toate acestea fiind înlocuite de o simplă accesare a cardului. Întregul istoric al pacientului poate fi vizionat doar de medicul care gestionează dosarul electronic al asiguratului, iar doctorul are şi el un mod de identificare la accesarea sistemului.

Fiecare accesare poate fi verificată, anunţând exact când şi de cine este făcută. Pe cardul de sănătate vor exista date legate de asigurat şi informaţii despre starea sa de sănătate, adică tot dosarul medical.

Nu îl confunda cu cel european

Cardul european de sănătate e total diferit de cardul de sănătate pe care fiecare asigurat îl va primi până la sfârşitul anului, prin poştă. Cardul european îţi asigură serviciile medicale numai în ţările din UE, nicidecum în România, şi doar atunci când eşti plecat în călătorie. Acesta trebuie cerut separat, la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţine solicitantul şi este valabil doar şase luni.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro