Medicii de familie şi cei specialişti vor avea libertatea să prescrie o gamă mai variată de analize. Dacă pacientul va vrea şi o a doua opinie, va trebui să scoată bani din buzunar pentru alte investigaţii.

Conform noii legi a sănătăţii, munca medicilor de familie va fi îngreunată începând cu luna aprilie când vor intra în vigoare pachetele de bază. Medicii de familie vor trebui să facă tot posibilul pentru ca pacientul care se prezintă la el să primească tratament la domiciliu şi să nu fie trimis în zadar să-şi facă analize în spitale sau în ambulatoriile de specialitate.

Pentru ca pacientul să fie tratat la domiciliu, medicii de familie vor putea prescrie o gamă mai largă de analize medicale.

“Există posibilitatea pentru medicul de familie să prescrie o gamă mai variată de analize medicale, astfel încât el să poată închide episoadele de îngrijire pentru un număr mai mare de pacienți, în special cu afecțiuni cronice. Există, de asemenea, posibilitatea ca specialistul din ambulatoriu de specialitate, conform noilor reglementări, să poată prescrie o gamă mai variată de analize în condiții specifice care sunt trecute în normele la contractul cadru”, a declarat Adrian Pană, secretarul de stat în Ministerului Sănătăţii.

Pacienţii care vor vrea să-şi facă şi alte investigaţii medicale, dar care nu sunt prescrise de către medicul de familie, o vor putea face fără niciun fel de problemă doar că pe banii lor. Dacă vor şi o a doua opinie o vor putea cere, însă toate investigaţiile vor fi suportate din buzunarul propriu.

ANALIZELE VOR FI MONITORIZATE

Începând din acest an, toate analizele care vor fi făcute pacientului vor fi monitorizate. Asta pentru ca analizele sau investigaţiile medicale să nu mai fie repetate de două sau trei ori.

“Este vorba în special de pacienții cronici care sunt programați pentru internare, de pildă, sau pentru o operație și cărora li se efectuează niște analize în ambulatoriu de specialitate. După care, dacă se internează în spital, la câteva zile se repetă aceleași analize în laboratorul spitalului și spitalul decontează pentru analizele efectuate. Aceste analize sunt dublate fără să existe un suport sau o dovadă clinică că ele trebuiau să fie repetate”,  a mai declarat Adrian Pană.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro