Norme Coca 2023 - 2024

„Sunt medic de familie şi în trei luni urmează să mă pensionaez de drept. În temeiul prevederilor constituţionale care reglementează dreptul la un nivel decent de trai, dreptul la muncă şi dreptul la informaţie vă solicit să îmi comunicaţi dacă în condiţiile legislaţiei actuale îmi mai pot continua activitatea de medic, iar în situaţia în care mă retrag din activitate cum operează preluarea praxisului de către un alt medic“ - C.V. - Iaşi

În concordanţă cu prevederile art. 391 alin. (1), (4) şi (8) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, medicii se pensionează la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex. În cazul în care au depăşit limita de vârstă prevăzută la alin. (1) pot profesa în continuare în unităţi sanitare private.

Desfăşurarea activităţii se face în baza certificatului de membru şi a avizului anual al CMR, eliberat pe baza certificatului de sănătate şi a asigurării de răspundere civilă, pentru greşeli în activitatea profesională, încheiată pentru anul respectiv.

Prin excepţie de la prevederile alin. (1), medicii titulari ai cabinetelor de medicină de familie din mediul rural, care îşi desfăşoară activitatea în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate judeţene, îşi pot continua activitatea în aceleaşi condiţii, după împlinirea vârstei de pensionare, la cerere, cu aviz anual eliberat de direcţia de sănătate publică judeţeană şi de CMR, prin colegiile judeţene ale medicilor, pe baza certificatului de sănătate“.

Începând cu data de 31 mai 2016, respectiv, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 113/2016 pentru modificarea art. 391 alin. (8) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, legiuitorul român a prevăzut următoarele:

„La articolul 391 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins: (8) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), medicii care îşi desfăşoară activitatea în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti, direct sau prin intermediul furnizorilor de servicii medicale, îşi pot continua activitatea, după împlinirea vârstei de pensionare, la cerere, cu aviz anual eliberat de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti şi de CMR, prin colegiile judeţene ale 2 medicilor sau al municipiului Bucureşti, pe baza certificatului de sănătate. Necesitatea prelungirii activităţii se stabileşte de către o comisie organizată la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti alcătuită din: 

- un reprezentant al casei de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti; 

- un reprezentant al direcţiei de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti; 

- un reprezentant al colegiului judeţean al medicilor sau al municipiului Bucureşti“.

În ceea ce priveşte praxisul medicului care se pensionaează, art. 73 alin. (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede că preluarea activităţii unui praxis existent de către un alt medic de familie, în condiţiile încetării activităţii medicului titular, se face prin transmiterea patrimoniului de afectaţiune profesională deţinut către medicul care preia praxisul. Noul deţinător va aduce la cunoştinţă autorităţilor de sănătate publică teritoriale, caselor de asigurări de sănătate, respectiv pacienţilor, preluarea praxisului. Criteriile şi metodologia de preluare se stabilesc prin norme aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii.

În acelaşi sens sunt şi prevederile art. 5 şi 6 din Ordinul Ministrului Sănătăţii Publice nr. 1322 din 2 noiembrie 2006 privind aprobarea normelor de stabilire a criteriilor şi metodologiei de preluare a activităţii unui praxis existent. Astfel, obiectul preluării activităţii unui praxis îl reprezintă patrimoniul de afectaţiune profesională. Modalităţile de preluare a activităţii unui praxis pot fi: 

a) vânzarea cu îndeplinirea condiţiilor prevăzute la titlul III din Legea nr. ivind reforma în domeniul sãnãtãþii (act publicat in M.Of. 372 din 28-apr-2006)“ privind reforma în domeniul sănătăţii;

b) schimbul;

c) donaţia, legatul, făcute în condiţiile Codului civil (art. 800 şi următoarele);

d) locaţiunea (art. 1410-1490 din Codul civil), comodatul (art. 1560-1575 din Codul civil), uzufructul (art. 517-564 din Codul civil);

e) aportul la capitalul social.

Preluarea activităţii poate fi realizată de către un medic specialist de medicină de familie, persoană fizică, ori de o unitate sanitară cu profil de medicină de familie, în formele de organizare prevăzute de lege, prin reprezentantul legal, în care cel puţin un medic este confirmat în specialitatea medicină de familie.

Consilier Carla Cozma, coordonator Biroul Teritorial Iaşi - Instituţia Avocatul Poporului

Sursa

 

Comunicat în atenția medicilor care împlinesc vârsta de pensionare

 

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro