O tânără din Tanzania, însărcinată în 32 de săptămâni, a ajuns de urgenţă la spital, cu dureri puternice în abdomen. Ea nu mai putea să urineze, iar fătul nu se mai mişca. Medicii au aflat uimiţi că sarcina femeii se dezvoltase de fapt în abdomen, nu în uter.
Femeia, care avea 22 de ani, nu a ştiut că are o sarcină extrauterină. Oul fecundat se implantase iniţial în trompa uterină, apoi în abdomen, unde fătul s-a dezvoltat, în lipsa unui sac amniotic şi a lichidului care l-ar fi protejat şi hrănit în uter.
Deşi mai fusese de două ori la control în timpul sarcinii, medicii o asiguraseră că totul era normal.
Prima ecografie făcută arăta că sarcina este normală, iar medicii au crezut că femeia avea o infecţie urinară sau o anemie severă.
După două zile, o altă ecografie a arătat că de fapt fătul se afla în cavitatea ei abdominală.
Copilul se dezvoltase însă normal şi s-a născut prin operaţie, fetiţa cântărind 1,7 kg.
Sarcinile abdominale sunt o formă rară de sarcini extrauterine. Ele apar când fătul se dezvoltă în abdomen în loc de uter. Un asemenea caz apare la 10.000 de sarcini şi presupune un risc crescut de deces pentru mama.
Femeia poate suferirde hemoragie, anemie sau infecţii. Un asemena făt nu se poate naşte natural, singura soluţie fiind operaţia. Dacă nu se recurge la această variantă, fătul va muri şi va fi calcifiat în corpul femeii.
Sursa: Daily Mail