Norme Coca 2023 - 2024
Un consorţiu de cercetare, coordonat de profesorul Hossam Haick (foto) de la Institutul Tehnologic Technion din Israel, dezvoltă un produs care, dacă va fi ataşat unui smartphone, va putea analiza respiraţia utilizatorului, pentru a oferi detalii despre eventualele boli care îi ameninţă sănătatea, scrie cellular-news.com.

Proiectul Sniffphone este finanţat printr-un grant al Comisiei Europene şi va folosi tehnologia de analiză a respiraţiei dezvoltată de profesorul Haick. Viitorul dispozitiv ar putea fi ataşat la un smartphone, pentru a detecta bolile din timp, într-un mod simplu, ieftin şi rapid. Aparatul foloseşte senzorii micro şi nano care "citesc" expiraţia şi transferă informaţia către smartphone, printr-un sistem de procesare. După analiza datelor, software-ul pune un diagnostic, scrie cellular-news.com.

Tehnologia revoluţionară este susţinută printr-un grant de 6 milioane de euro, oferit de CE. Aceasta a fost dezvoltată în 2006 de profesorul Haick la Institutul Techion din Israel şi poate identifica persoanele mai expuse la boli, care vor beneficia mai repede de tratament.

Printre entităţile care iau parte la proiect se numără Siemens, universităţi din Germania, Austria, Finlanda, Irlanda şi Letonia şi o companie israeliană pe nume NanoVation-GS Israel.

"Sniffphone este o soluţie câştigătoare. Va fi construită mai ieftin decât soluţiile existente de detectarea bolilor şi va permite furnizarea rapidă a unui diagnostic", spune profesorul Haick. "Diagnosticul timpuriu poate salva vieţi, mai ales în contextul unor boli grave, precum cancerul".  Pentru proiectul său, "nasul electronic", care poate detecta bolile, profesorul Haick a primit peste 40 de premii internaţionale.

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro