Norme Coca 2023 - 2024

Proiectul Contractului-cadru între furnizorii de servicii medicale și CAS naște mari nemulțumiri. Societatea Națională de Medicină a Familiei solicită Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Ministerului Sănătății și Guvernului României să retragă proiectul de modificare a Contractului-cadru și să organizeze în cel mai scurt timp o Dezbatere publică privind acest subiect.

 „Prin modificările propuse, instituțiile menționate aduc atingeri grave independenței profesionale a medicilor de familie, stării de sănătate a populației României și facilitează fraudarea bugetului FNUASS. Proiectul are un multiplu impact negativ pentru că, printre altele, permite dezvoltarea sălbatică a lanțurilor de cabinete medicale, pe acelaşi model al distrugerii farmaciilor independente din România. Va duce și la dispariția medicului de familie independent și va facilita părăsirea cabinetelor din mediul rural şi zone izolate (ale căror sporuri sunt corelate cu valorile de punct!) şi migrarea medicilor din aceste zone către zonele urbane, cu consecinţe imediate asupra sănătăţii publice din România”, spun reprezentanții SNMF.

„Proiectul contractului-cadru desființează medicina de rural pe care ei au clamat-o până acum ca fiind o prioritate națională. Noi nu știm cum să mai trimitem medicii în rural și ei desființează cabinetele. Tot ce înseamnă cabinet sub 1.500 de pacienți va dispărea. Noi nu ne lăsăm, vom merge până în pânzele albe pentru drepturile noastre!”, a declarat dr. Mihaela Covrig, președinte al Asiciației Patronale a medicilor de familie Neamț.

Senatul SNMF a decis neacceptarea proiectului menționat și promite proteste de amploare ale medicilor de familie în situația menținerii lui. (Oana IOSUB-TOMA)

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro