Norme Coca 2023 - 2024

După ce Bria Murphy, fiica de 23 de ani a actorului Eddie Murphy, a afirmat că unele fotomodele înghit ghemotoace de vată înmuiate în suc de fructe, pentru a rămâne zvelte, ideea pare să devină populară printre femeile obsedate de silueta lor. Dar medicii avertizează că această pratică este foarte periculoasă, putând avea efecte mortale.

Această practică extremă presupune înghiţirea unor cocoloaşe de vată înmuiate în suc de portocale sau alte fructe, astfel încât să se obţină senzaţia de stomac plin fără să fi mâncat, de fapt, nimic. În lumea modei, unele tinere folosesc, se pare, această aşa-zisă „dietă” pentru a-şi păstra silueta subţire, înghiţind până la 5 ghemotoace de vată unul după altul. Ideea de la care se porneşte este că fibrele de bumbac din care este alcătuită vata se dizolvă în sucurile digestive, fără a furniza calorii organismului.

Metoda este prezentată în clipuri video pe YouTube şi pe forumuri de discuţii despre siluetă şi slăbit şi pare să stârnească un mare interes.

Însă experţii din domeniul medical au catalogat-o ca fiind deosebit de periculoasă, putând avea efecte foarte nocive asupra sănătăţii şi chiar consecinţe mortale. Popularizarea ei pe internet este un fenomen deosebit de îngrijorător, consideră medicii şi nutriţioniştii.

Brandi Koskie, editor al website-ului Diets in Review, avertizează asupra pericolului ca tinerele să înghită nu vată din bumbac, ci vată sintetică, din fibre de poliester tratat cu diferite chimicale, care ajung astfel în organism.

Dar chiar şi atunci când e vorba despre fibre de bumbac, această practică e periculoasă: în afară de malnutriţie şi riscul de a se îneca, există şi pericolul obstrucţiei intestinale.  În intestin se pot forma aglomerări solide - numite bezoare - care apar cel mai adesea în cazul ingestiei de materii nedigerabile, precum păr sau cantităţi mari de fibre vegetale, iar vata ar putea cu siguranţă să creeze asemenea probleme, a explicat  dr. Ovidio Bermudez, medicul-şef al Eating Recovery Center din Denver, SUA. În timp, vata se poate acumula în intestin şi poate duce la blocaje sau obstrucţie intestinală, probleme care pun viaţa în pericol, a afirmat medicul.

Lynn Grefe, preşedinte şi director al National Eating Disorder Association, din Marea Britanie, consideră că nici nu e vorba despre o „dietă”, ci despre o adevărată tulburare a comportamentului  alimentar, extrem de nesănătoasă.

„Când vorbim despre aşa ceva, categoric nu mai vorbim despre sănătate”, a spus ea.

„Vorbim despre greutate şi dimensiunile corpului şi cu siguranţă despre un lucru care este, potenţial, foarte, foarte periculos.”

Sursa: Mail Online

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro