În fiecare an, sute de medici tineri aleg să plece să muncească în străinătate după ce nu sunt susţinuţi şi încurajaţi să profeseze în ţara în care au fost pregătiţi. Dacă unii aleg să părăsească ţara pentru un venit mai mare, alţii aleg calea străinătăţii din cauza umilinţelor la care sunt supuşi. În această situaţie se află şi dr. Gabriel Mazilu, medic specialist la Clinica de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă şi Arşi de la Spitalul „Sf. Spiridon”. Deşi susţine că a avut numeroase oferte tentante de a profesa în clinici prestigioase din Europa, s-a încăpăţânat să rămână să-şi practice meseria la Iaşi. Tânărul medic aduce acuzaţii grave cu privire la modul de desfăşurare a concursului la care s-a înscris pentru ocuparea unui post de medic specialist în chirurgie plastică la Spitalul „Sf. Spiridon”. Am devenit medic specialist în chirurgie plastică în anul 2013, după ce, în urmă cu şase ani, am fost primul pe ţară la examenul de rezidenţiat în această specialitate. În anul 2012 a devenit doctor în Ştiinţe Medicale şi recunosc că am avut foarte multe oferte de a pleca din ţară, dar am zis să dăm o şansă acestei ţări şi sistemului medical din România, în condiţiile în care foarte mulţi medici au plecat. Nu toţi medicii pleacă din ţară datorită salariului şi condiţiilor de lucru, ci sunt şi alte motive pentru care suntem determinaţi să părăsim ţara”, a precizat dr. Gabriel Mazilu.

Singur pe post, dar cu punctaj nesatisfăcător
Tânărul s-a înscris la concursul pentru ocuparea postului de medic din Clinica de Chirurgie Plastică de la Spitalul „Sf. Spiridon”, rămânând în final singurul candidat pe post, după ce un candidat s-a retras şi un altul nu s-a prezentat la proba scrisă. Tânărul reclamă mai multe mai multe nereguli privind organizarea examenului, care ar trebui să ducă, în final, şi la anularea concursului. Din comisia de examen au făcut parte prof. dr. Dragoş Pieptu, as. univ. dr. Mihaela Perţea, secretar de comisie dr. Camelia Tamaş, iar preşedinte a fost prof. dr. Teodor Stamate. „Proba scrisă s-a desfăşurat pe data de 27 mai, orele 10.45 şi a durat două ore, timp în care am fost păzit de prorectorul Dragoş Pieptu, membru în comisia de examinare, fiind astfel eliminată orice suspiciune de fraudă”, a subliniat dr. Mazilu. Rezultatul tezei a fost însă de 55,65 de puncte, minimul de promovare fiind 60 de puncte. „Această notă nu mă reprezintă, din acest motiv solicit ca teza sa fie corectată de către o altă comisie, din alt centru universitar din ţară. Solicit acest lucru pentru că în timpul concursului am constatat mai multe nereguli şi vicii de procedură. După predarea tezei, domnul prorector Dragoş Pieptu, în faţa întregii comisii şi a mea, a făcut poze cu tableta subiectelor de concurs care mi-au fost date la examen, pentru a fi trimise membrilor comisiei, deşi legea interzice acest lucru”, a acuzat dr. Gabriel Mazilu.

Baremul concursului nu a fost afişat
Medicul susţine că, tot conform legislaţiei în vigoare, rezultatul probei scrise trebuia afişat în termen de 24 de ore de la încheierea probei scrise, însă acest lucru s-a întâmplat abia după… 47 de ore. Tot potrivit legii, baremul trebuia afişat după terminarea examenului, însă acesta nu a fost afişat nici după 72 de ore. „Abia a doua zi după examen, adică pe 28 mai, ora 09.30 după terminarea probei, comisia s-a întrunit pentru întocmirea baremului şi corectarea tezei, care a durat şapte ore. În răspunsul comisiei cu privire la contestaţia mea este menţionat că baremul a fost afişat, însă, în realitate, acest lucru nu s-a întâmplat”, susţine dr. Mazilu. O altă neregulă sesizată de medic este că la afişarea rezultatelor, pe 29 mai, s-au constatat diferenţe de trei puncte între notele membrilor comisiei, la acelaşi subiect. Conform legii, în mod normal, examenul trebuia oprit şi anulat în momentul în care diferenţa între note pentru acelaşi subiect este mai mare de un punct. „Faptul că baremul a fost întocmit a doua zi după terminarea probei scrise şi afişarea rezultatelor a fost pe data de 29 mai, mă duce cu gândul că teza a fost citită înainte de redactarea baremului. Neoficial, am intrat în posesia baremului şi pot spune că acesta nu poate fi atins de nici un alt concurent la o probă de examen. Baremul a fost făcut acasă de către doi membri ai comisiei, cu tratatele de chirurgie plastică în faţă”, este de părere dr. Mazilu. Acesta este hotărât să depună contestaţie la Ministerul Sănătăţii, să solicite audienţă la ministrul Nicolae Bănicioiu şi chiar să depună plângere penală pentru abuz în serviciu şi nerespectarea metodologiei-cadru de concurs.

„Dacă situaţia nu se rezolvă, emigrez în Belgia” – dr. Gabriel Mazilu, participant la concurs

Prorectorul Pieptu se apără
În replică, prorectorul UMF, prof. dr. Dragoş Pieptu, susţine că nota tânărului este meritată şi că s-a respectat întreaga metodologie de organizare a concursului. „Rezultatul a fost corect şi reflectă nivelul cunoştinţelor candidatului şi va asigur ca principala mea calitate de cadru didactic este corectitudinea. Media obţinută de dumnealui este exact ceea ce merită. Nu consider normale presiunile de a se creşte o notă doar pe considerente extra-teză. Dacă se vor aduce acuzaţii la corectitudinea mea, voi avea grijă să mă apăr, pentru că m-am făcut dascăl ca sa fiu corect”, a declarat prof. dr. Dragoş Pieptu.

Preşedintele comisiei recunoaşte viciile de procedură
În schimb, şeful comisiei de examinare, prof. dr. Teodor Stamate, recunoaşte că desfăşurarea examenului a avut mai multe vicii de procedură. „Au fost mai multe vicii de procedură care poate duce la anularea examenului. Din cauza unuia dintre membrii comisiei, nu s-a putut realiza baremul la subiectele de examen imediat după proba scrisă. A doua zi însă, prorectorul a venit cu baremul care, în opinia mea, a fost făcut în exces de zel, cu prea multe detalii, care nu permiteau candidatului să parcurgă cele 10 subiecte date în două ore. În opinia mea teza doctorului Maziliu nu este de 55,65 de puncte, ci de minimum 70 de puncte. Nu am anulat concursul, deşi în mod normal aşa trebuia să procedez, doar pentru ca medicul să solicite recorectarea tezei de o altă comisie, din alt centru universitar”, a precizat prof. dr. Teodor Stamate, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” Iaşi. De altfel, acesta îl caracterizează pe dr. Mazilu ca unul dintre cei mai buni chirurgi din generaţia tânără. „Are o manualitate deosebită, pe care am mai văzut-o la doar câţiva chirurgi în cariera mea”, a concluzionat renumitul chirurg ieşean. Aceste cuvinte de laudă nu-l ajută cu nimic însă pe tânărul Gabriel Mazilu, care este din ce în ce mai hotărât să aleagă drumul străinătăţiii…
Cristina MIHĂILĂ 

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro