SPITALUL  =  VACA DE MUUULS !!!

Nereguli pe linie în cel mai mare Institut oncologic din ţară, asta a găsit comisia de control a Ministerului Sănătăţii, trimisă să ancheteze cazul, în urma unor sesizări ale pacienţilor. În urma anchetei s-a descoperit că bolnavii de cancer erau trimişi să-şi cumpere singuri medicamentele şi erau direcţionaţi către centrele private de radioterapie, în timp ce două aparate de la Institutul Oncologic Bucureşti stăteau nefolosite.

În farmacia Institutului Oncologic existau stocuri de medicamente şi materiale sanitare care nu erau necesare, în timp ce medicamente vitale, precum unele antibiotice, antialgice sau tratamente împotriva reacţiilor adverse, lipseau cu desăvârşire.

„La IOB a existat un management defectuos care a afectat calitatea serviciilor şi aprovizionarea. Existau stocuri de medicamente şi materiale care nu erau necesare, în timp ce antibioticele uzuale şi antialgicele lipseau”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană. Au existat, de asemenea, şi nereguli la programele informatice, în sensul că medicii nu puteau verifica dacă medicamentele de care aveau nevoie se regăseau pe stocul spitalului.

Aparate noi de radioterapie, nefolosite

În timp ce pacienţii se plângeau de deficienţe pe programul de radioterapie, două acceleratoare au stat nefolosite timp de doi ani, în spital, punându-se în funcţiune abia în 2013, după ce le expirase şi perioada de garanţie. În tot aceste timp, bolnavii erau direcţionaţi către clinicile private. Mai mult, a existat chiar o neconcordanţă între registrul pacienţilor şi cel al aparaturii. Cu alte cuvinte, deşi aparatele figurau ca fiind mai mereu în service, pacienţii erau înregistraţi ca fiind trataţi cu acestea.

Programarea pacienţilor la terapie nu era făcută unitar la nivelul întregii unităţi sanitare, ci separat, de fiecare medic, fapt ce a creat inechitate la tratament. „S-a mai constatat şi că la aparatul de cobaltoterapie, nu a mai fost schimbată substanţa respectivă de la instalare”, a adăugat oficialul MS. Din Institutul Oncologic lipsesc şi unele substanţe dezinfectante, iar igienizarea aparatelor este deficitară.

Directorul a fost demis

Spitalul a fost amendat cu 33.000 lei pentru nerespctarea condiţiilor de colectare a deşeurilor medicale, nerespectarea termenelor şi pentru neasigurarea condiţiilor de curăţenie şi dezinfecţie.

Ministerul Sănătăţii va face plângere la Direcţia de Investigarea a Fraudelor şi la Curtea de Conturi în legătură cu neregulile găsite la nivelul aparaturii, iar Institutul va fi monitorizat timp de şase luni. Managerul unităţii, Ana-Maria Niţulescu, a fost schimbată din funcţie, în locul acesteia fiind instalat un director interimar, iar Consiliul de Administraţie va fi revizuit în perioada următoare.

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica)



 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro