Norme Coca 2023 - 2024

Echipa de neurochirurgi formată din Dr. Dumitru Băltățeanu și Dr. Mihai Cristescu a extirpat o tumoră cerebrală utilizând neuronavigația - tehnologie considerată a fi GPS-ul neurochirurgului. Intervenția a avut loc în sala de operații de Neurochirurgie dotată cu echipamente state-of-the art în cadrul Spitalului Euroclinic.

Neuronavigația este o tehnologie valoroasă, de ultimă generație, care îl ajută pe neurochirurg în efortul de a optimiza succesul intervenției,reducând la minimum caracterul invaziv al acesteia asupra creierului. Este o tehnică precisă, ghidată computerizat, echivalentul unui GPS, care îi permite medicului să stabilească cu exactitate unde să facă incizia și să localizeze cu precizie leziunile nervoase.

Beneficiile pentru pacient sunt majore: reducerea la minimum a inciziei și evitarea lezării unor structuri importante, cum ar fi vasele de sange, nervii sau zone esențiale din creier, ca de exemplu aria motorie sau centrii limbajului.

Cum funcționează neuronavigația?

Imaginile RMN ale pacientului sunt stocate într-un computer și capul acestuia este fixat și proiectat 3D. Când neurochirurgul pune vârful instrumentului pe capul pacientului, poate să vadă pe ecranul calculatorului poziția exactă a acestui vârf pe imaginea RMN. Astfel chirurgul va localiza cu o precizie milimetrică unde se află tumora înainte de a deschide cutia craniană, iar după aceea va utiliza sistemul de neuronavigație pentru a se ghida prin țesutul cerebral spre leziune și a o extirpa în siguranță.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro