Extinderea tratamentelor experimentale către mai multe persoane infectate cu Ebola e dezbătută de specialiştii în etica medicală. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat epidemia urgenţă de sănătate publică mondială şi a lansat dezbaterea în contextul în care doi americani şi un spaniol, infectaţi în vestul Africii, primesc un ser experimental.

Cei doi americani şi cetăţeanul spaniol au fost infectaţi în Liberia. Rezultatele tratamentului cu serul miraculos sunt promiţătoare. Alternativa era moartea, aşa că specialiştii au hotărât să încerce, în premieră, serul pe oameni, fără a fi autorizat de vreo agenţie sanitară.

Mai mulţi experţi dezbat, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dacă tratamentul să fie experimentat şi pe alte persoane infectate din Africa de Vest, deşi producţia lui este extrem de limitată, iar efectele adverse sunt necunoscute.

ZMapp este un cocktail de anticorpi şi a fost dezvoltat în 11 ani de cercetări într-un mic laborator din San Diego.

"Ni s-a spus că nu se pot face experimente în timpul epidemiei, când totul trebuie focalizat pe limitarea virusului şi îngrijirea pacienţilor. Cineva ar putea spune însă de ce să aşteptăm următoarea epidemie ca să încercăm tratamentul în loc să ne mobilizăm acum?", întreabă dr. Erica Ollman Saphire, cercetător la laboratorul din San Diego.

Anticorpii din acest ser recunosc celulele infectate de Ebola şi declanşează o reacţie imunitară.

Pe maimuţe şi şoareci a asigurat vindecarea.

În faza de cercetare este şi un vaccin dezvoltat de un laborator britanic, ce ar urma să fie testat clinic luna viitoare şi disponibil de anul viitor. Până atunci, tot mai multe ţări europene iau măsuri pentru posibile cazuri de Ebola ce ar ajunge pe continent.

Un spital militar din Cehia a fost dotat cu facilităţi speciale pentru 50 de cazuri de Ebola. A fost amenajată şi o zonă de carantină pentru alte 100 de persoane. Are sisteme de filtrare a aerului şi de autodistrugere în cazuri extreme.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro