O femeie în varsta de 50 ani, din Mureș, cunoscută cu obezitate si diabet zaharat tip II, si un bărbat în vârstă de 45 de ani din Galați au murit din cauza complicatiilor gripei.

Femeia de 50 de ani fost internată în data de 24 ianuarie 2014, în Sectia Boli infectioase I a Spitalului Judetean, apoi transferata in Sectia ATI, din cauza agravării stării ei.

„A fost ventilata mecanic si a primit tratament antiviral in perioada 24/01/2014-01/02/2014. Decesul s-a produs pe data de 01/02/2014. Diagnosticul de deces  a fost insuficienţă respiratorie acută. Insuficienţă renală acută. Diabet zaharat dezechilibrat. Bronhopneumonie. Gripă”, informează Ministerul Sănătătii.

 Potrivit analizelor făcute la Institutului Cantacuzino, femeia a fost infectată cu virusul gripal tip AH1 pdm 09 (gripa pandemică). Conform DSP Mureş, pacienta nu fusese vaccinata antigripal (nu s-a prezentat la medicul de familie pentru vaccinare, desi fusese informata de acesta).

Cel de-al doilea deces a fost înregistrat la un bărbat de 45 ani, din Galati, cunoscut cu obezitate gr.III, diabet zaharat tip II, hepatita cronica.
„Boala a debutat pe data de 24/01/2014. A fost internat in Spitalul de Boli infectioase Galati pe data de 28/01/2014 si transferat la SJU Galati-Sectia ATI pe data de 29/01/2014. A fost ventilat mecanic si a primit tratament antiviral. Decesul s-a produs pe data de 01/02/2014, cu  diagnosticul: insuficienta cardio-renala,  infarct miocardic  acut posterior ventricular stang, nefropatie diabetica”, potrivit Ministerului Sănătății. În 03.01.2014 s-a confirmat de Institutul  Cantacuzino Bucuresti  cu infectie gripala cu virus A(H1)pdm09.
Amintim faptul ca infectia gripala poate agrava o patologie de baza (boli cardiace cronice, pulmonare cronice, renale cronice, hepatice cronice, obezitatea, diabetul zaharat, deficienta imuna).
Virusul care i-a ucis pe cei doi este cel responsabil de pandemie din 2009 si circulă încă în majoritatea tărilor UE, fiind încă extrem de agresiv. Medicii atrăgeau atentia că virusurile pandemice circulă multi ani după momentul apariției.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro