Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat joi că oricine este vinovat de situația producției de vaccin gripal de la Institutul Cantacuzino va răspunde atât în fața ministerului, cât și în fața organelor abilitate.
"Din punctul meu de vedere, toți cei vinovați trebuie să răspundă. Oricine este vinovat va răspunde cu siguranță și în fața noastră și vom sesiza toate instituțiile abilitate. Cred că Corpul de audit al Ministerului Sănătății va evalua și constata prejudiciul, care va fi suportat în consecință de cei care au greșit", a spus ministrul Sănătății.
Bănicioiu a spus că se aștepta la concluziile din raportul preliminar despre Institutul Cantacuzino întocmit de experții de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
"Acele concluzii sunt în acord cu ceea ce gândeam și eu despre ce s-a întâmplat acolo, de la procedurile pe care nu le-au respectat pas cu pas la achiziția materialelor prime, la faptul că nu s-au respectat cu strictețe termenele de punere în aplicare a tehnologiilor, că ouăle nu erau cele conforme, că timpul nu a fost bine calculat și că presiunea mare de la Ministerul Sănătății a condus la acele erori", a spus reprezentantul MS.
El a afirmat că își însușește toate concluziile raportului OMS, atât cele legate de partea tehnică, cât și cele legate de nerespectarea procedurii de realizare a vaccinului.
Ministrul a spus că unul dintre factorii enunțați de experții OMS în raport este presiunea continuă care s-a pus pe personalul de la Cantacuzino chiar de către Ministerul Sănătății.
"Suspiciunea mea este legată de faptul că este avertizat din timp, încă din iulie, și din păcate nu s-a luat în seamă. Dacă era o gestiune mai bună a acestei situații cred că se puteau corecta aceste lucruri încă de la început", a spus demnitarul.
El a ținut să precizeze că Institutul Cantacuzino va fi păstrat, întrucât reprezintă un interes prioritar și strategic pentru producția de vaccin.
Bănicioiu a arătat că experții OMS nu au confirmat un posibil sabotaj la Cantacuzino, în schimb, în opinia sa, situația de la institut a fost determinată de un management defectuos.
Referindu-se la citostatice, ministrul Sănătății a precizat că se încearcă rezolvarea punctuală a fiecărui caz în parte.
"Să știe fiecare spital câte medicamente achiziționează și câți bolnavi tratează", a arătat ministrul.
Despre cazul ambulanței care a ajuns târziu la o urgență în București, Bănicioiu a spus că este o anchetă în desfășurare și că speră ca săptămâna viitoare să aibă vești bune privind suplimentarea echipajelor de salvare la nivelul Capitalei.