Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat vineri că instituţia pe care o conduce încearcă să pună bazele unui sistem care să permită motivarea medicului, dar şi recunoaşterea acestuia.
"Încercăm să punem bazele unui sistem care să permită şi motivarea medicului, şi recunoaşterea a ceea ce face medicul în societatea românească. Vreau şi lucrăm acum pe câteva variante, era şi o propunere de proiect legislativ şi înainte cu motivarea medicului în funcţie de performanţă. Referitor la coplată, modul în care a fost utilizată coplata: dacă pacientul crede că ar trebui această coplată raportată la medic, eu unul cred că este o idee foarte bună. Este deocamdată o idee bună, am văzut-o într-un studiu referitor la o dorinţă a pacientului. Mie nu mi se pare o idee rea nici aceea de a avea medicii acces la pacienţi privaţi după terminarea orelor de program".

"Sunt două ipoteze de lucru care au ca finalitate motivarea medicilor. Iau decizia respectivă şi vin cu o propunere legislativă numai după ce am analizat şi expertiza Colegiului Medicilor. Cu ei iau decizia, ei vor stabili formula asta. Eu vreau să vin luna viitoare cu propuneri concrete pentru Colegiul Medicilor. Dacă ei consideră că una dintre aceste variante este cea mai bună, pe aceea mergem", a spus Bănicioiu.

Aproape 70% dintre români declară că au fost nevoiţi să ofere bani sau cadouri personalului medical pentru a beneficia de mai multă atenţie, asistentele fiind primele pe lista stimulentelor oferite de pacienţi, relevă un studiu CONFIDO dat publicităţii vineri, realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă, în colaborare cu Link Resource, la iniţiativa Institutul Aspen România şi prezentat presei cu ocazia celei de-a treia ediţii a Bucharest Forum/Healthcare. "Cu ocazia ultimei vizite făcute la medic, românii au oferit în procent de 38% recompense financiare medicilor specialişti care i-au consultat. 23% dintre pacienţi au apelat la stimulente şi în cazul marii chirurgii, în timp ce 21% dintre aceştia au simţit nevoia recompensării medicului specialist şi în ceea ce priveşte procedurile de tratament de care au beneficiat", arată studiul. AGERPRES

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro