Majoritatea medicamentelor care au fost excluse de pe lista de medicamente compensate și gratuite erau recomandate pentru delistare și de către Agenția Europeană a Medicamentului, fiind depășite terapeutic, iar unele aveau efecte adverse, a afirmat marți ministrul Sănătății,Nicolae Bănicioiu.
"Cele care s-au delistat majoritatea erau recomandate pentru delistare de Agenția Europeană a Medicamentului. Erau depășite terapeutic. Unele produceau efecte secundare adverse, precum moarte subită", a precizat Bănicioiu.

Cât privește medicamentele oncologice, ministrul Sănătății a spus că acestea sunt disponibile, cu excepția asparaginazei, pentru care s-au făcut "toate diligențele necesare" astfel încât problema să fie rezolvată. "Este vorba doar de asparaginază, în rest toate medicamentele oncologice, toate citostaticele sunt și le avem. Acolo a fost o chestiune legată de lipsa de disponibilitate a importatorului de a aduce în România acest medicament. S-au făcut toate diligențele necesare, ANMDM a avut discuții, UNIFARM a avut discuții. Pe asparaginază s-au făcut stocuri în funcție de necesarul spitalelor. Cât au cerut spitalele, acelea au fost stocurile. Au mai apărut cazuri în plus și de aceea a apărut această neconcordanță. Încercăm să rezolvăm", a explicat Nicolae Bănicioiu.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro