Acordarea a 6% din PIB pentru Sănătate este un obiectiv politic, care este însă asumat până în anul 2016, a declarat joi ministrul de resort, Eugen Nicolăescu, la Realitatea TV, după ce Federația Sanitas a anunțat grevă generală în sistemul sanitar pe motiv că ministerul nu a rezolvat revendicările sindicaliștilor.
"Noi suntem în negocieri de mai multă vreme. Cu unele dintre probleme ne-am întțeles, dovadă că deja pentru veniturile medicilor rezidenti, cu eforturi mari, s-au găsit solutii. Cu altele încercăm să găsim solutii. (...) Ca atare, orice altă măsură excesivă (a sindicatelor — n.r.) vine să dovedească că avem parteneri care una spun la masă si alta spun când ies la televizor. Ceea ce ar trebui iar să ne îngrijoreze apropo de seriozitate. Acordarea a 6% din PIB pentru Sănătate este un obiectiv politic, dar este un obiectiv politic până în 2016"
, a afirmat Eugen Nicolăescu.
Ministrul Sănătătii a atras atentia sindicalistilor că declansarea grevei generale este un gest "iresponsabil", în conditiile în care au fost anuntate pachetele de reformă pentru perioada următoare.
"Noi am anuntat pachetele de reformă, care vor intra în vigoare anul viitor. Ele vor trebui să creeze ordine, să reaseze munca în sectorul sanitar si să creeze acele spatii bugetare pentru anii următori în care să putem să asigurăm crestere de venituri pentru cei care lucrează în sectorul sanitar. Deci, toate aceste lucruri se fac corelat, coerent pe o viziune strategică si pe măsuri practice. A veni si a spune 'noi intrăm în grevă că ăstia nu ne dau' mi se pare si exagerat si iresponsabil fată de cetăteni",
a adăugat Nicolăescu.
În opinia sa, prioritatea sistemului medical este ameliorarea serviciilor medicale.
"Dacă de mâine mai vin câtiva lei în plus la Sănătate, unde îi ducem? Îi ducem în consumul sectorului sau îi ducem pentru ameliorarea modului în care sunt tratasi cetătenii? Eu cred că, în primul rând, trebuie să ducem banii să ameliorăm conditiile pentru serviciile medicale", a subliniat Nicolăescu.
Ministrul Sănătătii le-a transmis sindicalistilor din Sănătate că actiunea lor este una "hazardată" si că ar trebui să se gândească în primul rând la pacienti.
"În 2010, când li s-au tăiat salariile, nu i-am văzut atât de exagerati si nu au făcut presiuni pe nimeni. Trei ani de zile cu salariile tăiate nu au zis nimic. Când noi am venit si am dat salariile înapoi, acum toată lumea o duce rău, cu toate că inflatia a scăzut",
a spus Nicolăescu.
El le-a reproșat partenerilor sociali că nu s-au prezentat la negocieri, completând că declansarea unui protest în perioada de valabilitate a contractului colectiv de muncă este ilegală.
"Îi astept la discuttii de o lună de zile si îi așstept în fiecare zi. Noi avem un contract colectiv de muncă. si în cadrul acelui contract colectiv de muncă, pe perioada cât el există, nu se declansează grevă generală. De ce încalcă legea? Noi am declansat negocieri pentru un alt contract colectiv de muncă. Legea spune că pe perioada negocierilor nu se declansează greve sau alte actiuni revendicative"
, a explicat Nicolăescu.
Consiliul National al Federatiei Sanitas a decis joi organizarea unei greve de avertisment în data de 25 noiembrie, urmată de grevă generală pe termen nelimitat începând din 28 noiembrie, sindicaliștii solicitând, totodată, demisia ministrului Sănătătii, Eugen Nicolăescu. AGERPRES/(AS — autor: Florin Marin, editor: Claudia Stănescu)