(13 octombrie 2013, ora 13:00) Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca nu este agatat de postul de ministru si ca, în principiu, nu are ce sa mai caute la conducerea ministerului daca pachetul de baza nu va intra în vigoare de la 1 februarie anul viitor.

"Nu sunt agatat de postul de ministru. Daca nu se întelege ca nu e alta cale, alta sansa, pentru oamenii din aceasta tara, haideti sa plecam acasa. Lucrurile sunt clare pentru mine", a declarat Nicolaescu la Pro TV, referitor la pachetul de servicii medicale de baza ce ar urma sa intre în vigoare de la 1 februarie 2014.

Întrebat daca îsi va depune demisia în cazul în care pachetul nu va intra în vigoare de la 1 februarie anul viitor, asa cum a anuntat, ministrul a raspuns: "În principiu nu am ce sa mai caut în fruntea ministerului. Sigur, poate ca reusim sa facem niste modificari, niste nuantari, dar daca ele nu sunt de substanta, nu ma intereseaza".

Ministrul a explicat ca scopul pachetului de baza este sa îmbunatateasca accesul pacientilor asigurati la servicii medicale de calitate.

Pacientii ar trebui sa se adreseze în prima instanta medicului de familie si abia apoi sa mearga la spital pentru ca unitatile spitalicesti sa nu mai fie atât de aglomerate, iar resursele financiare din sistemul de sanatate sa fie mai bine cheltuite, a aratat Nicolaescu, precizând ca, pe medie, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate deconteaza un serviciu medical în spital cu 1.800 de lei pe pacient, iar în prespital cu maximum 100 de lei.

"Daca am o problema de sanatate prima data ma duc la medicul de familie. Medicul de familie îmi face o consultatie. Poate sa îmi indice si o serie de investigatii suplimentare. Daca el considera ca poate sa puna diagnosticul, te include într-un tratament", a spus ministrul Sanatatii.

Conform pachetului, cetatenii sunt obligati sa faca o vizita la medicul de familie, la un anumit interval, în functie de vârsta si de riscurile de sanatate. "Daca sunt un cetatean cu vârsta între 18 si 30 de ani sunt obligat, conform acestui pachet, sa ma duc odata la trei ani la medicul de familie sa îmi faca un control medical de preventie. (...) Daca esti peste 40 de ani, un control preventiv se face în fiecare an. Daca sunt riscuri mai multe, se intra într-un program de monitorizare mai accentuat, fara cost", a precizat ministrul.

Întrebat daca cetateanul va fi amendat daca nu se duce la acest control de tip preventiv, Nicolaescu a spus ca "în acest moment nu", dar se încearca modificarea legislatiei pentru a se gasi si un fel de sanctiune, ca cetateanul sa fie obligat "sa aiba grija de viata lui".

Odata cu introducerea pachetului de baza, va exista pachetul de servicii medicale pentru pacientii asigurati si unul pentru cei neasigurati, care cuprinde mai putine componente.

Cei doua milioane de pacienti neasigurati din România, beneficiaza în prezent, teoretic, doar de servicii de urgenta, iar dupa intrarea in vigoare a pachetului de baza ei vor beneficia si de preventie si de programe nationale de sanatate.

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro