Nicotina are un efect pozitiv în tratarea unor boli neurologice grave, susţin specialiştii. Însă ei atrag atenţia că această substanţă trebuie administrată sub forma unei gume de mestecat sau a unui plasture, nu prin intermediul ţigărilor, care sunt nocive.

Mai multe studii realizate pe animale, dar şi pe oameni voluntari au arătat efectul benefic al nicotinei, substanţă asociată anterior cu bolile provocate de fumat.

Dacă este administrată sub forma unui plasture cu nicotină sau prin gumă de mestecat, nicotina are efecte deosebite.

Ea îmbunătăţeşte capacitatea cognitivă şi ameliorează simptomele unor boli foarte grave, printre care Parkinson, ADHD, schizofrenia sau sindromul Tourette. În plus, contribuie şi la pierderea în greutate, scrie Scientific American.

Iniţial, plasturii şi gumele de mestecat cu nicotină au fost produse pentru a-i ajuta pe fumători să renunţe la acest obicei, însă un studiu realizat în anul 2012 a demonstrat că nu sunt foarte eficiente în acest sens. Fumătorii înrăiţi care foloseau aceste produse reveneau la fumat la fel de uşor ca şi cei care nu foloseau înlocuitori.

Totuşi, nicotina are efecte benefice pentru sănătate, susţine Maryka Quik, directorul unui institut de cercetare a bolilor neurologice din California.

Ea a publicat mai multe studii în acest sens, convinsă că atitudinea negativă a oamenilor faţă de această substanţă se datorează faptului că ea intră în componenţa ţigărilor.

Quik spune că efectuil benefic asupra bolii Parkinson a fost observat de mult, fumătorii fiind mai protejaţi de această boală. Primul studiu care a arătat asta a fost realizat în 1966, cand medicii au remarcat şi legătura clară între mai multe tipuri de cancer şi fumat.

Nicotina are o influenţă foarte puternică asupra creierului, echilibrand receptorii sistemului nervos. Astfel, dacă o persoană este somnolentă, nicotina a face mai alertă, iar dacă este nervoasă nicotina o relaxează.

Această substanţă acţionează în special asupra dopaminei, care are un rol esenţial în coordonarea mişcărilor.
Quik a observat că mai multe maimuţe care aveau Parkinson s-au simţit mai bine după ce au fost tratate cu nicotină. Ticurile şi tremuratul s-au redus la jumătate.

În prezent este studiat efectul nicotinei pe oamenii bolnavi de Parkinson, cercetare susţinută şi de fundaţia Michael J. Fox.

Tot nicotina are un efect benefic în prima fază a bolii Alzheimer, sugerează rezultatele unei cercetări. Asta pentru că sporeşte puterea de concentrare şi atenţia.

Spre deosebite de tutun, nicotina nu provoacă dependenţă, precizează cercetătorii.

Sursa: Scientific American

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro