Norme Coca 2023 - 2024

Nivelul colesterolului nu influentează doar sănătatea cardiovasculară, ci si buna functionare a creierului - este ceea ce a demonstrat o echipă de cercetători americani de la universitatea californiană Davis, al căror studiu este mentionat de passionsante.be.

A fost deja sugerată legătura dintre nivelul ridicat al colesterolului si riscul crescut de dementă — implicit de Alzheimer—, iar cercetările desfăsurate la Universitatea Davis merg mai departe, stabilind o relatie directă între colesterol si prezenta plăcilor amiloide în creier. Aceste depozite sunt caracteristice bolilor neurodegenerative cum ar fi Alzheimer.

Specialistii americani au analizat prin scanare caracteristicile cerebrale a circa 200 de persoane în vârstă (femei si bărbati), afectate sau nu de dementă usoară. Rezultatele au arătat că o valoare ridicată a colesterolului 'rău' si una scăzută a colesterolului 'bun' se asociază cu depozite mai mari de beta-amiloidă (ce constituie placa amiloidă), în timp ce niveluri ridicate de colesterol 'bun' si scăzute de colesterol 'rău' se corelează cu concentratii mai mici de beta-amiloidă.

Prin urmare, spun cercetătorii, este importantă urmărirea îndeaproape de nivelurilor de colesterol, nu numai pentru sănătatea vasculară, ci si pentru facultătile cerebrale. Medicul de familie va aprecia dacă este necesară aplicarea unui tratament de scădere a colesterolului, independent de riscul cardiovascular, la vârstnicii la care nivelurile sunt la limită si care dau semne de declin cognitiv usor, cum ar fi pierderile de memorie, încheie passionsante.be.

AGERPRES/ (AS — autor: Lelia Bretan, editor: Mihaela Toth)

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro