Noile retete care sunt folosite începand cu 1 februarie de către toti medicii prescriptori vor cuprinde unele date de contact ale doctorilor care au prescris tratamentul, a declarat marti, într-o conferinta de presă, presedintele Casei Nationale de Asigurări de Sănătate, Cristian Bușoi.

Datele de contact pot fi un număr de telefon de la unitatea medicală sau de la cabinet sau o adresă de mail. Nu este obligatoriu ca reteta să cuprindă si numărul de telefon personal al medicului, a precizat Busoi.

Noul tip de retetă prevede si posibilitatea de a prescrie tratamentul pe baza denumirii comerciale, caz în care se va completa si justificarea medicală, iar medicul trebuie să sustină de ce pacientul are nevoie de acel medicament în cazul în care pe piată există mai multe medicamente cu aceeasi substantă activă. AGERPRES/(AS-autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)

"Conform prevederilor art.5, ( 3)-Anexa 30 din Ordinului nr. 423/191/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2013 a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013 - 2014 - "medicii prescriu medicamentele sub forma denumirii comune internaţionale (DCI), iar în cazuri justificate medical, precum şi în cazul produselor biologice, prescrierea se face pe denumire comercială, cu precizarea pe prescripţie şi a denumirii comune internaţionale corespunzătoare.

 În cazul prescrierii medicamentelor pe denumire comercială, cu excepţia produselor biologice, justificarea medicală va avea în vedere efectele secundare sau ineficacitatea altor medicamente din cadrul aceleiaşi DCI şi pentru care medicul prescriptor a întocmit fişă de farmacovigilenţă ( formular - aici ) pe care a înaintat-o Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale."

 

Sursa

 

Precizari privind prescrierea denumirii comerciale.

Sunt cateva situatii bine stabilite:
1.   Respectarea Normelor Anexa 30 art 5alin  (3) Medicii prescriu medicamentele sub forma denumirii comune internaţionale (DCI), iar în cazuri justificate medical, precum şi în cazul produselor biologice, prescrierea se face pe denumire comercială, cu precizarea pe prescripţie şi a denumirii comune internaţionale corespunzătoare. În cazul prescrierii medicamentelor pe denumire comercială, cu excepţia produselor biologice, justificarea medicală va avea în vedere efectele secundare sau ineficacitatea altor medicamente din cadrul aceleiaşi DCI şi pentru care medicul prescriptor a întocmit fişă de farmacovigilenţă pe care a înaintat-o Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale
2  . Medicamentele la care la  DCI apare denumirea Combinatii :
- se completeaza si  Denumirea Comerciala pt evitarea confuziilor. Exemple: Piafen, MIlgamma
- medicii vor completa la rubrica  justificare medicala  urmatoarele:
  pentru personalizarea schemei terapeutice
 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro