Astazi se iau cele mai importante decizii din sistemul sanitar: Ministrul Sănătații, Eugen Nicolăescu aprezentat astăzi noile legi din sănătate: pachetul de servicii de bază și pachetul minimal de care vor beneficia românii, dar și noua listă de medicamente compensate.
„Acest pachet complex este rodul unui an de muncă. Aș mai spune că este pentru prima dată când un astfel de pachet va exista in România. Este realizat pe baza consultării comisiilor de specialitate și a asociațiilor profesionale. Este rodul unei dezbateri publice de peste 4 luni și este un element de angajament luat și în relația cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială”, a declarat ministrul Nicolăescu.
Potrivit proiectului, pachetul de servicii medicale în asistenţa medicală primară cuprinde următoarele tipuri de servicii medicale:
a)servicii medicale pentru cazurile medicale acute
b)supraveghere și depistare de boli cu potenţial endemo-epidemic
c)consultații de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei
d)consultaţiile de planificare familială
e)servicii de prevenţie
f)activităţi de suport
Introducerea pachelelor de bază şi pentru neasiguraţi vor duce la o mai bună cheltuire a banului public, crede Nicolăescu. Fondurile din sănătate vor fi direcţionate către medicina primară şi cea prespitalicească. Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a explicat că o persoană care îşi rupe piciorul va beneficia de asistenţă medicală de urgenţă, dar nu şi de programe de recuperare dacă acea persoană este neasigurată.
Restricții la cezariene
Totodată, nu vor mai fi făcute cezariene la cerere. Pană a mai spus că un medic care falsifică diagnosticul medical pentru a stoarce mai mulţi bani de la Casă riscă să fie verificat în următorii 10 ani şi descoperit: "Vor exista criterii medicale foarte clare pentru cezariene".
Eugen Nicolăescu a vorbit despre schimbarea sistemului de decontare practicat de la tariful pe caz rezolvat, în funcţiede complexitatea cazului şi care, în opinia ministrului, nu reflectă tariful real la tariful real începând cu 2016.
Nicolăescu a estimat că în circa două luni de zile vor fi gata şi normele metodologice de aplicare, iar noua legislaţie va putea fi implementată.