Dragi colegi!

Asa cum ati putut observa, Pachetul de baza, Contractul cadru si Normele de aplicare au continut numeroase mituri care ne afectau imaginea noastra, a corpului medical, dar care au si menirea de a dezinforma asiguratii prin distorsionarea adevarului privind accesul la servicii medicale curative si preventive.

Asociatia Medicilor de Familie – Medicina Generala Mures si Patronatul Medicilor de Familie Mures doreste sa informeze CORECT atat MEMBRII CELOR DOUA ORGANIZATII, cat si asiguratii despre continutul acestor acte ce reglementeaza activitatea medicului de familie si drepturile asiguratilor.

In cadrul sedintei noastre care a avut loc vineri, 06.06.2014 speram ca am reusit sa demitizam situatia “pacientului 21” pe baza acestor acte normative, precum si modul in care decurge relatia dintre medicul de familie si colegii din celelaltre specialitati (ambulatoriu, spital si UPU) prin prisma drepturilor asiguratilor si a obligatiilor corpului medical. Toate explicatiile pe care le-ati primit s-au bazat pe actele normative existente, motiv pentru care in cadrul sedintei v-am precizat Anexa, articolul, aliniatul, litera, etc pentru a putea parcurge si dumneavoastra actele normative, pentru a fi INFORMATI CORECT! Asa cum ati putut observa, realitatea legislativa, in multe privinte, nu coincide cu declaratiile facute de unele persoane publice!

In ceea ce priveste Dosarul de contractare, chiar daca marti, 10.06.2014, au existat unele neconcordante intre cele stabilite, de comun acord, de catre reprezentantii medicilor de familie si conducerea CJAS, si ceea ce s-a intamplat la depunerea dosarului, lucrurile au decurs, pana la urma, asa cum s-a stabilit, iar anul acesta, dosarul pentru contractare nu a mai fost atat de “stufos” ca in anii precedenti. Consideram ca in acest an ne-am apropiat mai mult de normalitate, in ceea ce priveste contractarea si avem speranta ca lucrurile vor decurge si mai bine, in conditiile in care se imbunatateste comunicarea dintre structuri.

Sunt in curs de lamurire, asa cum va spuneam, aspecte extrem de importante cu privire la dreptul (si al medicului de familie) de a beneficia de CONCEDIU DE ODIHNA. Avem argumente bazate pe acte normative. De asemenea aspectele discutate despre conventiile de inlocuire, nelamurite de legiuitor intr-un mod care sa nu lase loc de interpretari, cred ca le putem gestiona astfel incat sa aparam demnitatea profesiei noastre si interesele materiale ale corpului medical, care nu vor fi in detrimentul asiguratilor!
Consideram, insa, ca nu am reusit sa lamurim suficient aspecte legate de prescrierea retetelor si a biletelor de trimitere. Din acest motiv am stabilit, impreuna cu dumneavoastra, ca este nevoie sa mai purtam discutii cu reprezentantii CJAS pentru a putea raspunde CORECT, intrebarilor ridicate in cadrul sedintei.

Totodata, am observat ca, si Dosarul Electronic de Sanatate este plin de mituri. Pana acum, la Tg Mures au fost doua prezentari (nu pot fi numite dezbateri) unde am auzit doar opiniile oficialilor, a celor ce trebuie sa promoveze DES. Este imperios necesar sa cunoastem si “capcanele” pe care le (poate) ascunde DES. De acest DES trebuie sa beneficieze asiguratul, prin gestionarea sa corecta de catre corpul medical. Am vazut in cadrul prezentarilor de pana acum exemple de “file reale” ale DES, dar cei care au fost atenti la detalii au putut observa si cateva lucruri stranii, care in mod cert nu apar intr-un dosar real, in care datele sunt introduse de medic.
Din aceste motive consideram imperios necesar ca sa avem o intalnire in care sa invatam cum SA APARAM DREPTURILE ASIGURATILOR si totodata SA NE PROTEJAM ACTIVITATEA NOASTRA CURENTA, MAI ALES SA NE PROTEJAM DE SANCTIUNI CE AR PUTEA DECURGE DIN INTERPRETAREA ERONATA A ACTELOR NORMATIVE. Din acest motiv, in urmatoarea noastra SEDINTA, A MEMBRILOR Asociatiei si Patronatului vom discuta despre MASURI DE PROTECTIE!
In masura in care vom culege informatiile in timp util, vom convoca o sedinta extraordinara (adica inaintea celei obisnuite din ultima vineri a lunii, 27.06.2014), astfel incat exista probabilitatea ca in aceasta luna sa mai avem doua sedinte, pentru ca la 01.07.2014 sa fim cat mai bine informati pentru a putea proteja drepturile pacientilor nostrii si pentru a apara profesia noastra.
Va reamintim faptul ca IMPREUNA SUNTEM MAI PUTERNICI, caci medicina de familie reprezinta BAZA SISTEMULUI SANITAR, iar o baza unita, va fi una solida pe care se poate cladi un sistem sanitar care sa respecte atat asiguratul, cat si corpul medical!

Rugam TOTI MEMBRII organizatiilor profesionale sa urmareasca informatiile postate pe site-ul Asociatiei (www.amfms.ro) si sa-si actualizeze datele de contact (numar de telefon mobil si email) pentru a putea primii rapid si prompt informatiile.

Consiliul Director

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro