Norme Coca 2023 - 2024

Noul pachet de bază de servicii medicale, care stabileşte printre altele, reducerea internărilor, ar putea însemna pierzania spitalelor mici şi un tratament superficial al pacienţilor, este de părere un fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS).

Pentru a reduce internările nejustificate în spitale, MS a introdus o listă listei cu diagnostice evitabile la internare, care conţine peste 250 de poziţii. Acestea obligă medicii să spitalizeze diagnostice şi nu bolnavi, crede fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie, actualmente vicepreşedintele PDL Suceava, potrivit Agerpres.

''Am ajuns la concluzia că medicii din România sunt obligaţi să interneze diagnostice şi nu bolnavi. Noi, la şcoală, am învăţat că fiecare bolnav este unic şi că nu există boli, ci există bolnavi. O boală se poate manifesta diferit de la unul la altul'', a spus Irimie, apreciind că această listă a fost întocmită cu scopul clar să omoare spitalele mici.

O astfel de măsură ar putea conduce la închiderea spitalelor mici şi la creşterea riscului asumat de medicii care iau decizia internării sau nu a unui bolnav, de multe ori cu tare multiple ce pot crea mari probleme la un tratament ambulatoriu.

Astfel, unităţile sanitare cu paturi vor trebui să reducă gradual internările cu spitalizare continuă pentru pacienţii cu diagnosticele respective. De pildă, potrivit noilor reguli, Ministerul Sănătăţii a apreciat că aproximativ 26% din cazurile prezentate în Spitalul Judeţean Suceava nu ar fi trebuit internate.

''Respectându-se aceste criterii de internare după diagnostic, spitalele mici vor muri din lipsă de pacienţi, pentru că nu le vor fi validate cazurile şi nu pot fi plătite de casele de asigurări de sănătate (...) Boc a închis 69 de spitale, iar USL va închide cam 150'', a mai declarat fostul secretar de stat, potrivit Agerpres.

Lista cu diagnostice evitabile a MS are şi erori, potrivit acestuia: există o situaţie paradoxală în care o epicondilită (n.r. - durere a cotului) poate fi internată potrivit listei, dar o coxartroză (n.r. - afecţiune cronică degenerativă a şoldului) nu este internabilă. ''În concluzie, dacă vii în cârje, te trimite acasă, dacă te doare în cot, mergi în spital''.

Spitalele de stat, în pericol, în timp ce privaţii vor prospera

Dacă spitalele mici ar putea intra într-un impas şi mai mare decât cel în care sunt deja din cauza datoriilor, policlinicile private vor prospera: anul acesta sume importante de bani ar putea fi redirecţionate de la spitalele publice către un segment pe care operatorii privaţi îl domină de ani buni: unităţile ambulatorii.

De ani buni, internările nejustificate în spital sunt semnalate ca fiind principala sursă prin care sistemul sanitar pierde sume importante de bani. Mai exact, vorbim de fabuloasa sumă de un miliard de lei, pierdută în 2012 pentru că un milion de pacienţi au fost internaţi pentru simple investigații medicale, şi nu pentru tratamente efective. Pentru a reduce risipa, Ministerul Sănătăţii (MS) vrea să redirecţioneze anul acesta către unităţile ambulatorii 10% dintre pacienţii care sunt trataţi în spitalele de stat, urmând ca acest procent să urce la 40% în 2016. Cum 96,1% dintre policlinicile din România sunt private, precum şi 89% dintre cabinetele medicale independente de specialitate (potrivit INS), putem spune că de fapt, aceşti pacienţi vor merge la privat.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro