Norme Coca 2023 - 2024

Medicamentele aprobate la sfarsitul anului trecut nu pot fi prescrise din cauza lipsei protocoalelor de fundamentare, a explicat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, in cadrul unei conferinte.

„Explicatia este lipsa in totalitate a protocoalelor, din cele 23 de protocoale (n.r. corespondente moleculelor noi din lista de compensate), doua nu sunt gata pentru ca au existat discutii vizavi de forma protocolului, vizavi de eficienta lui. Conditia, in toamna, cand a aparut Hotararea de Guvern de modificare a listei medicamentelor cu cele 23 (n.r. de molecule) a fost ca sa nu existe un impact bugetar. Acele medicamente care au intrat pe lista aveau un corespondent in lista de medicamente, deci nu era lipsa in aria terapeutica, dar avea un cost mai mic si, atunci, interesul Casei si al sistemului in general este sa folosim un medicament mai ieftin”, a spus presedintele CNAS.

Cele 23 de molecule noi vizeaza: bolile cardiovasculare, diabet zaharat, boli inflamatorii reumatice cronice, hepatita B, HIV/SIDA, boli nefrologice, boli oftalmologice (glaucom), astm bronsic, boli psihice (schizofrenia), poliartrita adiopatica juvenila, dar si bronhopneumonii obstructive.

Conform aceleiasi surse, un alt motiv pentru care nu au fost putut fi prescrise aceste medicamente este reticenta la nou a medicilor: „Medicii stiu medicamentele existente in lista, vechi de cativa ani buni, si atunci sunt mai obisnuiti cu ele. Aceasta este una dintre explicatii si daca luam in calcul ca lumea doreste ca toate protocoalele sa fie publicate o data, atunci putem spune ca nefiind protocoalele publicate, nu se prescriu (n.r. noile molecule)”.

Cu toate ca aceste medicamente nu pot fi prescrise, presedintele CNAS a spus ca acestea „au corespondent in lista de compensate, nu se pune problema ca un pacient cu o anume afectiune sa nu aiba tratament. Scopul introducerii acestor medicamente a fost ca sunt de generatie mai noua si sunt mai ieftine decat ce exista in lista, iar noi avem tot interesul sa facem un saving pe banii Casei”.

Alianta Pacientilor Cronici reclama ca MS nu a prevazut niciun ban pentru cele 23 de molecule noi 

Alianta Pacientilor Cronici din Romania a afirmat ca Ministerul Sanatatii nu a reactualizat lista de medicamente compensate si gratuite si a sustinut ca nu a prevazut buget pentru un numar de 23 de molecule noi.

„Ne vedem vaduviti de terapiile inovatoare, de trei ani Guvernul Ponta ne-a promis si nu ne-a dat nimic, inclusiv acele 23 de molecule, nu sunt bugetate, deci aceste molecule nu le vom vedea decat pe hartie”, a explicat presedintele APC, Cezar Irimia.

Conform aceleiasi surse, o alta problema este reprezentata de lipsa membrilor din comisiile de specialitate ale MS.

„Ministerul Sanatatii acuza doctorii din oncologie ca elibereaza retete la morti. Acum vad ca Ministerul solicita ajutorul specialistilor decedati, pe caer, din pacate, ii regasim pe listele comisiilor de specialitate, la nivel de Minister. Aceste comisii au fost construite pur si simplu ad-hoc, pe genunchi, multi dintre specialistii nostri nu stiau ca se afla in aceste comisii. Pot sa spun ca la comisia de oncologie, prof. Ciuleanu si-a dat demisia anul trecut, acum si-a dat din nou demisia, deci nu avem niciun oncolog in comisii, la nivel de minister. (...) Eu nu pot sa acuz pe nimeni pana nu isi face justitia treaba, deci plecam de la prezumtia de nevinovatie, tin la medicii pe care ii avem, sanctionez greselile, dar nu ma pot pronunta in aceste cazuri”, a mai explicat Cezar Irimia.

Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro