Norme Coca 2023 - 2024

Spitalele private vor putea incasa de la pacienti diferenta dintre costurile reale ale interventiilor si sumele decontate de CNAS, iar acestia vor primi un decont detaliat de cheltuieli.

Pana acum diferenta era incasata prin asa-numita taxa pe conditii speciale hoteliere, pacientii care se trateaza in unitatile private vor primi, la externare, un decont de cheltuieli, in care se explica exact costurile interventiei de care acestia au avut nevoie.

Normele de aplicare a contractului-cadru privind acordarea de servicii medicale urmeaza sa fie modificate, astfel incat spitalele private sa poata incasa de la pacienti diferenta dintre costurile reale ale interventiilor si sumele decontate de CNAS, a afirmat, pentru Curierul National, Cristian Hotoboc, presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (Palmed).

Astfel, pacientii care se trateaza in unitatile private vor primi, la externare, un decont de cheltuieli, in care se explica exact costurile interventiei de care acestia au avut nevoie.

“Atat ministrul Sanatatii, cat si presedintele CNAS au fost deschisi si au inteles ca spitalele private nu au cum sa-si acopere costurile din decontarile facute cu Casa. Urmeaza ca Palmed sa trimita saptamana aceasta propunerile de modificare a normelor de aplicare a contractului-cadru”, ne-a spus Cristian Hotoboc, adaugand ca aceste modificari vor intra in vigoare in cel mai scurt timp posibil.

Sumele decontate nu acopereau costurile

Pana acum, spitalele private incasau de la pacienti diferenta dintre costurile reale si sumele decontate de CNAS prin asa-numita taxa pe conditii hoteliere speciale, dar de la 1 iunie (de cand se aplica noul contract-cadru) aceasta taxa a fost limitata la maximum 300 de lei pe ziua de spitalizare. Astfel, unitatile private au ajuns in situatia in care nu mai puteau incasa bani de la pacienti (in afara de cei 300 de lei pe zi de spitalizare), in timp ce sumele decontate nu acopereau costurile.

“Spitalele private nu pot sustine costurile in relatia contractuala cu Casa Nationala de Asigurari daca nu modifica normele de aplicare a contractului-cadru”, a afirmat presedintele Palmed, adaugand ca pacientii vor achita coplata, iar procesul va fi mult mai transparent.

Decont cu costuri detaliate

Pe acest decont primit, se va preciza atat suma pe care unitatea a decontat-o de la Casa, cat si costurile detaliate ale medicamentelor, materialelor sanitare, investigatiilor, interventiilor, dispozitivelor medicale etc.

“O sa fie totul clar: atat a platit pacientul pentru ca atat au costat serviciile primite”, a continuat Cristian Hotoboc, adaugand ca, in acest caz, nu mai poate nimeni sa spuna ca pacientii sunt pacaliti sau ca li se incarca facturile cu taxe foarte mari pentru conditii hoteliere.

Reprezentantii spitalelor private au avut saptamana trecuta o intalnire cu oficiali ai Ministerului Sanatatii si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in cadrul careia s-a discutat despre modificarile care trebuie aduse normelor de 
aplicare a contractului-cadru astfel incat unitatile private sa nu fie inchise din cauza faptului ca, la ora actuala, nu isi acopera costurile de functionare.

Andreea Stoica, curierulnational.ro

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro