Norme Coca 2023 - 2024

Pentru prima dată, cercetătorii britanici au folosit o imprimantă bazată pe tehnologia „inkjet“ (jet de cerneală) pentru a „imprima“ celule oculare care pot fi folosite la vindecarea orbirii.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge au „imprimat“, cu succes, două tipuri de celule din retina unui şoarece adult: celule ganglionare şi gliale, notează „Times of India“. Această descoperire poate conduce la producerea de ţesut artificial, realizat cu ajutorul a diverse celule care se găsesc în retina umană, şi care poate vindeca orbirea.
În cadrul studiului, cercetătorii s-au folosit de o imprimantă „inkjet“ piezoelectrică care a „împroşcat“ celulele printr-o duză milimetrică în momentul în care s-a aplicat un impuls electric specific. Ei s-au mai folosit şi de o tehnologie video care înregistrează la viteze mari pentru a vedea procesul imprimării şi pentru a-şi optimiza cercetările.
„Pentru ca un fluid să iasă bine dintr-o duză a imprimantei, proprietăţile sale, cum ar fi vâscozitatea şi tensiunea suprafeţei, trebuie să se supună unui număr destul de redus de valori. Adăugarea celulelor în acest lichid complică aceste valori“, spune doctorul Wen-Kai Hsiao, de la Centrul de Cercetare a Tehnologiei „Inkjet“ de la Universitatea Cambridge.
„Pierderea celulelor nervoase din retină este un lucru obişnuit în multe boli oculare care cauzează orbirea. Retina este o structură complicată, unde aranjamentul precis al celulelor este important pentru o vedere eficientă“, declară şi profesorul Keith Martin şi doctorul Barbara Lorber de la Universitatea Cambridge.
„Deşi rezultatele noastre sunt preliminare şi mai este nevoie de multă muncă, scopul este să dezvoltăm o tehnologie care să ne ajute în repararea retinei“, continuă cercetătorii.
Orbirea este cauzată, de obicei, de degenerarea celulelor nervoase din ochi. În ultimii ani, a avut loc un progres imens în dezvoltarea de noi tratamente care implică transplantul de celule“, spune şi profesorul Jim Bainbridge de la Spitalul de Oftalmologie din Londra, Marea Britanie.
Aceasta este pentru prima dată când tehnologia a fost folosită cu succes pentru imprimarea de celule mature ale sistemului nervos central, iar rezultatele au demonstrat că celulele imprimate rămân sănătoase şi îşi păstrează capacitatea de supravieţuire şi de creştere.
  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro