Scandalul politic din ultima perioadă îşi lasă amprenta şi pe noua lege a sănătăţii care urmează să intre în vigoare începând cu luna aprilie a acestui an. Toţi miniştrii Partidului Naţional Liberal şi-au depus demisiile după ce alinaţa USL s-a rupt.

Printre aceşti miniştri se numără şi Eugen Nicolăescu cel care a ocupat mai bine de un an funcţia de ministru al Sănătăţii. În mandatul său a întocmit o serie de proiecte pentru modificarea legii sănătăţii în vederea unei mai bune organizări şi cu ajutorul căreia să se facă reduceri drastice la bugetul statului.

Câteva dintre modificările legii sănătăţii sunt: introducerea pachetelor serviciilor medicale, modificarea legii malpraxisului, reactualizarea listei medicamentelor compensate, interzicea internărilor în spitale pentru 300 de boli, centralizarea achiziţiilor din sănătate şi desfiinţarea direcţiilor de sănătate publică din ţară.

CE SE VA INTAMPLA CU NOUA LEGE?

Fostul ministrul al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat public că ar regreta enorm dacă proiectele sale privind reforma sănătăţii nu vor fi duse la bun sfârşit. Întrebat dacă există riscul ca proiectele să se piardă odată ce va intra în funcţie noul ministru, el a declarat că: “aș regreta enorm pentru oameni, pentru țară aș regreta. Pentru că se mai duce o speranță de rezolvare a uneia dintre cele mai grave probleme de sistem, sistemul de sănătate”.

Frâiele ministerului Sănătăţii au fost preluate de Nicolae Bănicioiu, care este şi ministrul Tineretului, din partea PSD. Acesta este deocamdată numit pe funcţie doar interimar.

Noul ministru ar trebui să ducă la bun sfârşit toate proiectele începute de către Eugen Nicolăescu, iar noua lege a sănătăţii ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie.

Autorităţile clujene sunt de părere că noua lege a sănătăţii este utilă dacă ea va fi implementată aşa cum trebuie.

E necesară introducerea unor pachete de servicii medicale, dar pacientul trebuie informat corect de ce servicii medicale poate beneficia şi ce vor include acesta”, a declarat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Coştiug.

PACHETELE DE BAZĂ, DIN APRILIE

Pachetele de bază trebuie să intre în vigoare din1 aprilie. Acestea sunt destinate persoanelor care sunt asigurate, iar odată ce vor intra în vigoare, numărul vizitelor la medicul de familie va fi limitat. Pacienţii cu vârsta cuprinsă între 18-39 de ani vor putea să-şi facă analize odată la trei ani, cei care au depăşit vârsta de 40 de ani odată pe an, iar bolnavii cronici odată la 3 luni.

Pachetul de bază va cuprinde următoarele servicii medicale: urgenţă medico-chirurgicală, de prevenție, pentru afecțiuni acute/subacute/acutizări ale unor boli, pentru afecțiuni cronice, paraclinice în ambulatoriu de specialitate, de medicină dentară, de spitalizare de zi și continuă, îngrijiri medicale la domiciliu şi îngrijiri paliative la domiciliu, medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu şi dispozitive medicale.

Pe picior de plecare de la CNAS, Busoi da primele termene pentru finalizarea proiectelor din e-sanatate: ianuarie 2015 pentru cardul de sanatate si 21 aprilie 2014 pentru dosarul electronic

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro