Lista cuprinde 1320 de denumiri comune internationale, dintre care 140 de molecule noi, cele mai multe destinate tratarii cancerului, diabetului si afectiunilor cardiovasculare.

 

farmacieBolnavii cronici mai au de asteptat mai bine de o luna pana sa poata avea acces la tratamentele noi pe care le asteapta de sase ani, noua lista a medicamentelor compensate, publicata la finele anului trecut dupa o pauza de sase ani, aflandu-se inca in dezbatere publica, abia dupa aceea urmand a fi aprobata. In acest timp, pot fi facute sugestii din partea asociatiilor de pacienti, a medicilor sau a farmacistilor, iar lista poate suferi unele modificari, daca, in urma dezbaterilor purtate, acestea vor fi gasite de cuviinta.

Lista, care nu a mai fost actualizata din 2008, cuprinde la acest moment 1320 de denumiri comune internationale de substante active, 140 dintre acestea fiind molecule noi, sau la care a fost extinsa recomandarea terapeutica si pentru alte afectiuni. De asemenea, 157 dintre substantele active trecute in lista vor fi compensate din bugetul de stat cu 90 la suta iar alte 241 vor fi compensate cu 50 la suta, insa, dupa cum spuneam, proiectul mai poate suferi modificari pana la data de 27 martie.

 

medicamenteTotodata, 152 de substante active din cele 1320 sunt cuprinse in compozitia medicamentelor gratuite de care beneficiaza copiii pana in 18 ani, tinerii de la 18 la 26 de ani daca sunt elevi, ucenici sau studenti, daca nu realizeaza venituri, precum si gravidele si lehuzele, in tratamentul ambulatoriu. Pentru programele nationale sunt prevazute 336 de substante active , iar pentru toate tipurile de transplant, lista compensatelor cuprinde 173 de substante active cu denumiri comune internationale. Dintre moleculele noi, cele mai multe sunt destinate tratarii afectiunilor oncologice, cardiovasculare si psihice, precum si diabetului zaharat, hepatitelor cronice si bolilor rare, fara a se limita insa doar la aceste patologii.

Conform notei de fundamentare a proiectului, analiza de impact bugetar a estimat un impact pozitiv de 592 de milioane de  lei pentru anul 2014, suma care va fi acoperita prin implementarea politicilor de reducere a cheltuielilor cu medicamentele, precum taxa claw-back, revizuirea preturilor la medicamente, acorduri de partajare a riscurilor intre finanţator si producator si auditul prescriptiei medicale.

 

Cezar-Irimia-300x262Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, prin vocea presedintelui Cezar Irimia apreciaza faptul ca noile molecule oncologice se adreseaza unor tipuri de cancer fara prea multe optiuni terapeutice pana acum, insa atrage atentia asupra necesitatii actualizarii periodice a listelor de medicamente gratuite si compensate, mai precis trimestrial, astfel incat sa nu se mai inregistreze sincope. „Pentru bolnavii de cancer, timpul este medicamentul cel mai important. La nivel mondial, se deruleaza sute de studii pentru descoperirea a noi tratamente pentru cele peste 200 de boli din sfera oncologica, mai eficiente si tintite pe pacient. Vorbim de asa-zisele tratamente personalizate. Este necesara o actualizare frecventa a listei medicamentelor compensate, pentru a le oferi si pacientilor romani dreptul la aceste terapii de ultima generaţie. Controlul eficient al cancerului presupune administrarea din timp a tratamentelor, stoparea evoluţiei bolii si a aparitiei complicatiilor”, declara zilele trecute presedintele FABC, Cezar Irimia.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro