Ministerul Sanatatii organizeaza actiunea la presiunea medicilor de familie, care contesta majoritatea prevederilor din acest proiect.

 

Ministerul Sanatatii si CNAS nu au dat curs solicitarii Societatii Nationale de Medicina Familiei de a retrage din dezbatere publica proiectul referitor la noul contract-cadru care, potrivit acestora, ar aduce prejudicii serioase independentei profesionale si chiar starii de sanatate a populatiei. I-a invitat insa pe medicii de familie la o prima runda de discutii. Acestea vor avea loc in cadrul primei dezbateri publice organizate de Ministerul Sanatatii pe aceasta tema, dezbatere ce vine intr-un context destul de tensionat creat intre medicii de familie si autoritati, tocmai din cauza acestui proiect. Pe de o parte, ministerul si CNAS sustin cu tarie proiectul in forma sa actuala, precizand ca acesta este in beneficiul pacientilor si al medicilor tineri, pe de cealalta parte, medicii de familie il contesta vehement si chiar ameninta cu proteste, in cazul in care proiectul va fi adoptat. In aceasta saptamana am asistat la un razboi al declaratiilor, Societatea Nationala de Medicina Familiei combatand prin intermediul mai multor comunicate de presa noul contract-cadru, iar ministrul Banicioiu si presedintele CNAS iesind cu declaratii care au inflamat si mai mult spiritele.

ciurcheaNicolae Bănicioiu sfideaza
Nicolae Banicioiu si Vasile Ciurchea

Astfel, dupa ce medicii de familie au anuntat ca vor recurge la proteste in cazul in care proiectul contractului-cadru nu va fi retras din dezbatere publica pentru a fi revizuit Nicolae Banicioiu si Vasile Ciurchea au facut declaratii in care au dat de inteles ca nu se lasa intimidati de aceste proteste, sustinand in continuare oportunitatea proiectului pastrat in continuare in dezbatere publica. Dupa ce responsabilii din Sanatate au anuntat ca sunt totusi deschisi la discutii, razboiul declaratiilor parea ca a incetat, insa in scena a intrat purtatorul de cuvant al guvernului, Corneliu Calota, care a facut niste afirmatii ce au starnit din nou indignarea medicilor de familie. Acesta a declarat recent ca medicii de familie cu experienta au instituit un monopol pe piata de profil, iar tinerii aflati la inceput de cariera nu reusesc sa isi mai faca loc, justificand astfel modificarile majore pe care autoritatile vor sa le aduca contractulu-cadru.

 

GUVERNUL ROMANIEI CALOTA PURTATOR DE CUVANT

Termenul de „monopol”, folosit de purtatorul de cuvant al primului ministru este cel care a starnit nemultumirea medicilor, SNMF venind cu un nou comunicat in care „amendeaza” aceste afirmatii. „Exista un monopol al medicilor de familie, iar tinerii medici nu prea pot sa patrunda in sistem”, este declaratia facuta de Corneliu Calota, pe care medicii de familie o considera o acuzatie extrem de grava si nefondata la adresa lor. „Monopol inseamna o intelegere intre furnizori, ori in cazul a 12.000 de medici de familie nu poate fi vorba de asa ceva. Daca ne gandim la monopol in sistemul asigurarilor, credem ca exemplul cel mai elocvent este CNAS, care, prin modificarea legislatiei, va favoriza lanturile medicale si va lasa ruralul romanesc fara medici. Noi banuim marile interese care ravnesc la banii asiguratilor, gestionati de CNAS si fac presiune pe Guvernul Romaniei pentru a modifica legislatia in sensul dorit de acestia, dar nu putem accepta minciuna si procesul de intentie facut unui intreg segment medical, care in ultimii 16 ani a reusit sa rezolve peste 80 la suta din nevoile de sanatate ale pacientilor din Romania” este replica Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Ramane de vazut in aceasta situatie care vor fi rezultatele primelor discutii programate pentru luni, aceasta in cazul in care reprezentantii medicilor de familie vor participa la dezbaterea publica organizata de minister.

Detalii despre DEZBATEREA PUBLICA click

 

Sursa

 

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro