Noul contract cadru stârnește nemulțumiri în rândul medicilor de familie:în loc să le ușureze munca, aduce pe masă mai multă hârtie. Medicii spun că vor fi  nevoiți să piardă prea mult timp cu problemele administrative, în loc să folosească timpul pentru consultul pacienților. 

“Noi am sperat că, pe măsură ce se produce o informatizare tot mai puternică a sistemului sanitar din România, vom scăpa de birocrație. Din păcate, acest lucru nu se va întâmpla repede și noul contract aduce mai multă hârtie pe masa medicului de familie. Vor trebui făcute foarte multe documente care vor trebui atașate în fișa pacientului”, a arătat Gheorghe Lascu, președintele Societății Județene de Medicină a Familiei Maramureș. 

Medicii sunt sceptici și în ce privește prezentarea pacienților la medic pentru controlul de rutină. 

“Cei între 18 și 39 de ani beneficiază de o consultație preventivă o dată la 3 ani, dacă sunt aparent sănătoși, cei care sunt peste 40 de ani și nu au nicio boală cronică, tot așa, trebuie să meargă în luna în care sunt născuți la medicul de familie o dată pe an. Nu știm dacă vor veni, vom face propagandă, îi vom îndemna să vină. A mai fost programul de evaluare a stării de sănătate în 2007, când am descoperit foarte multe cazuri de boli cronice la oameni care știau că sunt perfect sănătoși”, a punctat Lascu. 

Noul contract cadru a intrat în vigoare de la începutul acestei luni. 
CITESTE SI
"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro