Norme Coca 2023 - 2024

Tot ceea ce s-a realizat la Sănătate în acord cu programul de guvernare al USL va continua.

Nicolae Bănicioiu, propus pentru funcția de ministru al Sănătății, a declarat marți la audierile din Comisiile parlamentare de specialitate că va continua toate programele începute de fostul ministru Eugen Nicolăescu în acord cu programul de guvernare al USL.

"Ca priorități îmi doresc ca în sfârșit în această perioadă de guvernare până în 2016 să se realizeze un echilibru financiar în sănătate", a spus Bănicioiu.

El a enumerat printre prioritățile sale: creșterea transparenței, reducerea arieratelor, modernizarea unităților sanitare, investiții utile în infrastructură, stimularea performanțelor personalului medical și crearea condițiilor pentru revenirea în țară a medicilor.

"Tot ceea ce s-a realizat în acord cu programul de guvernare USL se continuă. Proiectele mari intenționez să le continuăm", a spus Nicolae Bănicioiu.

În ceea ce privește Institutul Cantacuzino, el a precizat că susține reluarea producției de vaccin.

"Sunt în posesia unui raport preliminar al experților OMS care au efectuat analiza. Sunt îndreptățit să cred că anul viitor vom produce vaccin. Singura problemă este aceea de a regăsi resursele necesare pentru a elimina problemele găsite de experții OMS.
Imediat după ce vom primi raportul OMS, îl vom face public", a susținut Bănicioiu.

Referindu-se la bursele medicilor rezidenți, el a afirmat că din momentul în care ajuns la Ministerul Sănătății, ca interimar, i-a rugat pe colegii săi să "pună banii în mișcare".

"De vineri au plecat banii. Astăzi și mâine vor ajunge la medicii rezidenți. Ei sunt plătiți pentru luna trecută", a spus Bănicioiu.

Potrivit acestuia, pachetul de servicii medicale de bază reprezintă principala resursă de asigurare a echilibrului financiar în sistemul de sănătate.

Bănicioiu a susținut că Contractul Cadru este valabil doi ani și a arătat că acesta a fost semnat anul trecut.

"El a fost semnat anul trecut, el rămâne valabil până la modificarea pachetului de servicii", a mai susținut Bănicioiu.

Susținerea politicilor în privința medicilor de familie este o altă prioritate menționată de Nicolae Bănicioiu.

În ceea ce privește proiectul privind calculul prețului la medicamente și cel privind taxa clawback, el a arătat că acestea au fost amânate, dar nu retrase din dezbaterea publică.

"Cu toții vrem ca prețurile să fie cât mai bine suportate de oameni. Voi cere zilele viitoare un punct de vedere de la Ministerul Finanțelor. Sunt chestiuni care necesită o abordare mai minuțioasă", a subliniat Bănicioiu, adăugând că se impune o actualizare a medicamentelor compensate și gratuite.

"În momentul de față sunt realizate 7 milioane de carduri de sănătate. Se merge înainte și se continuă programul inițiat de ministrul Eugen Nicolăescu și fostul președinte al CNAS Cristian Bușoi", a mai afirmat Bănicioiu.

AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro