Medicii de familie nu vor sa lucreze la cazuri de urgenta semnalate de dispeceratul 112, asa cum prevede noul proiect al pachetului de baza pentru servicii medicale.

Pachetul de baza care ar urma sa intre in vigoare in luna aprilie a acestui an prevede ca medicii de familie ar putea sa lucreze dupa terminarea programului in zona de urgenta, sub indrumarea 112.

Cadrele medicale spun insa ca aceste prevederi nu sunt realiste, ei fiind sustinuti si de reprezentantii forurilor care ii reprezinta. Cea mai mare temere a lor este ca ar putea ajunge la acuzatii de malpraxis, in conditiile in care aceste servicii ar urma sa se intample dupa ce programul de lucru de la cabinet s-a incheiat.

”Este posibil ca dispecerii de la 112 sa nu poata identifica prin telefon severitatea cazului de urgenta si-atunci sa apara situatii in care viata unui pacient prin tergiversare, prin amânare sau cazuri de malpraxis pentru medici”, sustine Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, citata de Digi24.ro.

Si cum in aceasta perioada se discuta si se aduc modificari noului pachet de baza, reprezentantii medicilor de familie au depus la Ministerul Sanatatii o scrisoare prin care isi prezinta punctul de vedere in ceea ce priveste interventia lor in cazuri semnalate de 112.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro