• pachetul de baza prevede o multime de servicii preventive în cabinetele medicilor de familie • doctorii sînt foarte încîntati de aceste propuneri, însa nu cred în punerea lor în practica •

 

Nemtenii ar putea beneficia de anul viitor pentru prima data de servicii medicale preventive, toate acestea urmînd a fi oferite în cabinetele medicilor de familie. Pachetul serviciilor medicale de baza stabilit de minister si aflat zilele acestea în dezbatere publica contine o serie de servicii preventive.

 

Conform acestora, doctorii vor consulta periodic copiii pentru depistarea carentelor nutritionale, a obezitatii ori pentru descoperirea eventualelor tulburari endocrine de crestere. Adultii sanatosi vor fi chemati o data la trei ani si vor fi trimisi obligatoriu la analize, iar persoanele trecute de o anumnita vîrsta vor fi trimise o data la 5 ani la o colonoscopie. Medicii nemteni se tem ca e vorba doar de teorie, lipsa banilor urmînd a îngropa bunele intentii.

 

„Noul pachet de baza prevazut pentru medicina primara este ce se face în Occident, dînd medicului de familie rolul principal.

 

Este minunat ca avem posibilitatea sa trimitem oamenii periodic la anumite testari care sa depisteze anumite afectiuni grave. Din pacate, cred ca toate aceste servicii vor ramîne doar niste minunate teorii daca nu se vor gasi banii necesari punerii lor în practica. Degeaba trimitem un om la o colonoscopie daca nu poate face aceasta investigatie gratuit”, a declarat medicul Mihaela Covrig, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamt.

 

Conform pachetului de servicii, copiii pîna în 12 ani vor fi chemati anual la medicii de familie pentru a depista obezitatea ori semnele pubertatii precoce. Pentru adulti, va fi facuta evaluarea cardiovasculara prin analize periodice de genul colesterol, nivelul glicemiei si tensiunea arteriala. Pentru persoanele trecute de 50 de ani medicii le vor recomanda o data la 5 ani o colonoscopie, iar la cei de peste 65 de ani teste de depistare a osteoporozei. Din pacate, toate aceste teste ar trebui facute gratuit, altfel nu au nici o relevanta, putini pacienti permitîndu-si sa achite costurile foarte mari.

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro