Norme Coca 2023 - 2024

Mai multi bani pentru medicina primara. Asta promite ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, odata cu promovarea proiectului pentru noul pachet de servicii medicale de baza. Astfel, de la 1 februarie 2014, medicii de familie vor avea posibilitatea sa acorde o gama mai larga de servicii.

Servicii diversificate

Conform pachetului de baza, medicului de familie i se va permite sa recomande anumite analize pentru boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare – AVC, diabet, cancere, boala renala cronica, depresii etc., care în prezent pot fi recomandate doar de medicul specialist. De asemenea, pentru toti pacientii înscrisi pe liste, medicul de familie va trebui sa acorde „consultatii de preventie“.

Toti adultii sanatosi cu vârste între 18 si 39 de ani vor avea dreptul la un set de investigatii gratuite si la una-doua consultatii succesive preventive la medicul de familie o data la trei ani, pe lânga consultatiile la care pot apela atunci când intervine o problema noua de sanatate. Dupa 40 de ani, numarul consultatiilor cu rol de preventie pentru adultii sanatosi va fi de 1-3 pe an, pe lânga consultatiile la care pot apela atunci când intervine o problema noua de sanatate.

Episoade de îngrijire

Conform ministrului Sanatatii, pachetul de baza este gândit pe „episoade de îngrijire“. Un episod de îngrijire înseamna consultatiile si serviciile de care este nevoie pentru ca pacientul sa fie tratat sau, daca e vorba de o boala cronica, sa tina boala sub control si sa nu permita agravarea. Astfel, pentru fiecare episod nou aparut, adica pentru fiecare îmbolnavire, pacientul primeste un set de servicii. Cineva care, de exemplu, se îmbolnaveste de trei ori într-un an, în episoade diferite, va primi de trei ori serviciile medicale, pentru fiecare caz în parte sau ori de câte ori este nevoie.

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro