Norme Coca 2023 - 2024

Ministerul Sănătăţii nu găseşte căi să facă eficient un program care poate salva vieţi: testarea gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin. Medicii de familie nu vor să participe, un soft care să centralizeze analizele nu există, şi nici femeile nu se arată interesate, pentru că puţine ştiu de existenţa acestui program.

Ministerul Sănătăţii dispune anul acesta de un buget de 13 milioane de lei pentru testele Babeş-Papanicolau. Accesul la programul naţional este gratuit. El se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani şi nu ţine cont dacă ele sunt asigurate sau nu, arată coordonatorul programului pentru regiunea sud-est, dr. Al Jashi Gladys Cristina.

Programul a început în 2012 şi până acum s-a desfăşurat cu dificultate. Aproape jumătate dintre medicii de familie nu vor să participe. Problemele s-au repetat şi anul trecut, când s-au adăugat îndoielile Ministerului Sănătăţii cu privire la calitatea testelor.

Pe lângă toate acestea, nici femeile nu s-au înghesuit să facă analize. „Acum este destul de greu să convingem restul populaţiei să vină la screening pentru că este important pentru sănătatea lor”, spune şi dr. Elena Bernad, coordonatorul programului din regiunea Vest.

La Iaşi, de exemplu, în primele luni ale anului au fost testate doar 5000 de femei.

Cred că este cazul să merg la un consult, nefiind niciodată la un medic ginecolog”, spune o pacientă. „De pe internet am aflat şi am zis că ar fi bine să vin, mai ales că este gratuit, un consult nu strică niciodată”, adaugă ea.

Statisticile arată că în România zilnic cinci femei sunt ucise de cancerul de col uterin.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro