Norme Coca 2023 - 2024

“Dacă nu mă doare nimic sau dacă am o durere uşoară din când în când, de ce să mă duc? Nu mă duc să stau la coadă şi să mă înfunde cu pastile, mai beau un ceai şi trece”, spun vasluienii.

Vasluienii merg la medic doar dacă îi doare ceva. Cam aceasta este atitudinea populaţiei faţă de programul de prevenţie iniţiat de autorităţile sanitare şi demarat la 1 iulie. Până acum, în judeţul nostru, s-au înregistrat doar 500 de persoane interesate.
“Dacă nu mă doare nimic sau dacă am o durere uşoară din când în când, de ce să mă duc? Nu mă duc să stau la coadă şi să mă înfunde cu pastile, mai beau un ceai şi trece”, ne-a spus un vasluian.

În multe cabinete de medicină primară nu a venit niciun pacient care să vrea să ştie doar cum stă cu sănătatea.
„Dacă vine cineva în acest scop, o să-l întrebăm cum se simte, ce boli a mai avut în ultima perioadă. O să facem o consultaţie clinică şi putem să dăm şi un set de analize decontate”, a declarat un medic de familie.

La un alt cabinet, dintre cei peste două mii de pacienţi înscrişi pe listă, circa 30 au venit la controale preventive. Fiecare completează un chestionar care are rolul de a descoperi din vreme cancerul, depresia, bolile de inimă şi cele de plămâni sau dependenţa de alcool. Asemenea consultaţii se acordă gratuit, o dată la trei ani asiguraţilor care au până în 40 de ani şi o dată pe an celor care au trecut de această vârstă.

„Am descoperit suplimentar la pacienţii cronici şi la cei cu mai multe afecţiuni, cum spunem noi, creşterea riscului de depresie. Asta şi din cauza problemelor sociale pe care le întâmpină”, afirmă un alt medic.

Legea prevede că astfel de controale sunt obligatorii, dar autorităţile nu au stabilit şi sancţiuni. Nu ar fi prima data când un program de prevenţie al Ministerului Sănătăţii eşuează. În 2008, fostul ministru Eugen Nicolăescu a cheltuit 170 de milioane de euro şi a reuşit să adune informaţii medicale de la mai mult de 10 milioane de români, însă nu le-a valorificat în niciun fel.

Din cauza faptului că nu prea dau pe la medic, mii de vasluieni ajung în situaţia să aibă nevoie de tratamente costisitoare. Aşa se face că, la nivelul judeţului, peste 6,5 milioane de lei se duc lunar pe medicamente compensate şi gratuite. În topul consumului sunt bolnavii cu cancer, urmaţi de cei cu diabet şi boli cardiovasculare.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro