Doar 22 de candidaţi din Cluj s-au înscris la concursul de rezidenţiat, organizat de Ministerul Sănătăţii, în această lună. Medicii rezidenţi spun că numărul mic al celor înscrişi este legat de condiţiile de muncă, dar şi de faptul că, în continuare, gărzile nu sunt plătite. 432 de locuri şi posturi libere au fost scoase la concurs, la nivel naţional, iar cele mai multe sunt disponibile în Cluj. 

 La nivel naţional s-au scos la concurs 223 de locuri şi 209 posturi. Cele mai multe locuri sunt în judeţul Cluj, 65, dar cu toate acestea, interesul din partea tinerilor medici nu pare să fie prea mare.

"Probabil lipsa de interes derivă din gărzile neplătite, din programul de lucru, din faptul că cei care pleacă dincolo spun că este mult mai bine decât aici şi că se descurcă mult mai bine şi probabil că toată lumea vrea să încerce", a explicat Raluca Apostu, medic rezident în anul II la Chirurgie generală.

"Avem colegi care au plecat în Germania, sunt medici specialişti, nu sunt rezidenţi şi au plecat la ceva sigur, dar ca rezident există posibilitatea să plece şi să facă rezidenţiatul în altă parte decât la noi", a spus şi Laura Duţa, medic rezident în anul I la Chirurgie plastică.

"Sunt multe motive pentru care un rezident din România vrea să plece. Unul dintre ele este legat de condiţiile de muncă, care sunt foarte rele, munceşti foarte mult, spre exemplu, faci gărzi şi după gardă în loc să fii liber, trebuie să rămâi şi a doua zi de muncă", a precizat un alt medic rezident, Emil Barbu.

Doar 22 de persoane s-au înscris la Direcţia de Sănătate Publică Cluj pentru concursul de rezidenţiat organizat la sfârşitul acestei luni.

"Desigur, s-ar putea să fie înscrişi şi în altă direcţie mai mulţi decât la Cluj, n-aş putea să mă pronunţ asupra numărului candidaţilor", a spus Dorina Duma, director executiv al DSP Cluj.

"Probabil că unii nu doresc să fie foarte legaţi de glie, fiindcă în mod sigur, li se vor pune nişte condiţii şi oamenii să lucreze o anumită perioadă de timp în spitalele pentru care candidează", a afirmat Aurel Bizo, preşedintele Colegiul Medicilor Cluj .

În 29 iunie urmează să fie ocupate locurile şi posturile rămase libere în urma concursului de rezidenţiat din luna noiembrie a anului trecut.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro