Se apropie vacanţa de vară şi, odată cu ea, mult aşteptatul concediu pe care, în ultima vreme, majoritatea românilor preferă să-l petreacă pe alte melaguri. Iar dacă alegeţi să plecaţi într-unul din statele membre UE, este indicat să vă faceţi cardul european de sănătate în baza căruia orice serviciu medical de urgenţă este gratuit.

Este uşor de obţinut, extrem de util şi nu costă nimic. Tot ce trebuie să faceţi este să depuneţi actele la casa de asigurări de sănătate de care aparţineţi. Cardul european de asigurări sociale de sănătate este documentul în baza căruia putem beneficia, în caz de nevoie, de tratament medical gratuit pe perioada unei vacanţe petrecute în oricare din statele din Uniune a Europeană.

Astfel, cu ajutorul documentului, orice spital de stat din UE este obligat să vă ofere, în caz de nevoie, tratament gratuit. Ba mai mult decât atât, în baza cardului puteţi beneficia chiar şi de intervenţii chirurgicale.

Atenţie mare însă: cardul european se poate folosi doar în caz de urgenţă pentru probleme apărute pe perioada unui concediu. El nu poate fi folosit de către posesor dacă acesta pleacă în mod expres într-un alt stat membru al UE în vederea beneficierii de tratament medical la cerere.

Totodată, trebuie să ştiţi că acest document nu are absolut nici o legătură cu acel card de sănătate care a fost introdus de curând în sistemul românesc.

Cum intrăm în posesia actului

Pentru a putea intra în posesia cardului european de sănătate, aveţi nevoie de o adeverinţă tip - pe care o găsiţi pe site-ul CASMB, la secţiunea “Asistenţă medicală oferită în afara ţării”- Cardul european de asigurat; un formular tip - îl găsiţi la aceeaşi secţiune; copie după actul de identitate.

Toate aceste documente se depun la sediul casei de asigurări unde angajatorul plăteşte dările către stat, iar pentru minori, la casa la care este arondat medicul de familie al copilului.

Pentru cei care au împlinit 14 ani, pe lângă copia după certificatul de naştere sau copie după C.I. şi cererea tip completată cu datele minorului, este nevoie de încă o cerere tip completată de depunător, însoţită şi de o copie după cartea de identitate a acestuia.

Cardul este valabil 6 luni de la data eliberării. Cu maximum o lună înainte de expirarea lui, se poate obţine unul nou urmând procedura normală. Documentul se eliberează în 7 zile lucrătoare de la data depunerii actelor şi e livrat prin poştă.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro