Zahal Levy este Presedintele MediHelp International (www.medihelp.ro), cel mai important furnizor de asigurări private de sănătate din Europa Centrală și de Est. Compania este prezentă pe piața din România începand cu 1999 și îmbină cu succes Asistența Medicală cu Asigurarea Internațională de sănătate, pentru beneficiul clienților săi.

Fac referire la cele mai recente știri care au anunțat tristul caz al unui pacient scăpat de pe targă (România TV, Kanal D)

Nu am putut să ignor șansa de a folosi fraze cu dublu sens ce reies din acest subiect. Nimic nu poate fi mai simbolic decât scăparea unui pacient de pe o targă. Nu voi folosi această platformă pentru a lovi pe cineva care este deja jos, cineva care, chiar înainte ca orice procedură legală să fi început, este urmărit de o națiune întreagă ca o consecință a acoperirii media a subiectului. De asemenea nu este clar dacă tristul final al acestei povești (moartea pacientului) a fost rezultatul direct al acestui eveniment.

Și cu toate acestea….O ambulanță a venit în ajutorul pacientului și echipa (din câte ni s-a spus) l-a scăpat.

Într-adevar este simbolic, m-am gândit ... Tuturor ne-a „scăpat” pacientul cu mult timp în urmă și nu în timpul unei urgențe. Am „scăpat” pacientul atunci când a fost nevoit să împartă patul cu alt pacient, l-am „scăpat” pe acela care a fost nevoit să cerșească pentru mâna caldă și reconfortantă a unei asistente și am „scăpat” demnitatea pacientului care a fost lăsat pe hol pentru că nu erau suficiente aparate disponibile pentru a fi tratat. De asemenea am „scăpat” pacienții atunci când le-au fost refuzate medicamentele și i-am scăpat pe cei care au fost trimiși acasă pentru că procedurile de care aveau nevoie și le puteau salva viața nu sunt disponibile în această țară.

Ne-a „scăpat” mila.

Într-o societate care în mod clar are tendința “de a scăpa pacientul pe podea” cu toții avem obligația morală de a vorbi deschis și de a ajuta la ridicarea standardelor actuale ale îngrijirii medicale disponibile. Chiar am devenit atât de orbi și indiferenți la suferința celor pe care ar trebui să îi protejăm? Spitalul și îngrijirea medicală ar trebui să fie un sanctuar pentru noi într-un moment în care suntem vulnerabili. Ce s-a întamplat cu noi? Cum este posibil să acceptăm o astfel de scădere bruscă a standardelor morale, etice și de drept în ceea ce privește îngrijirea medicală?

Calea către vindecarea sistemului medical bolnav nu a început încă. Acest fapt este cauzat de toți aceia dintre noi, care, prin toleranță, „am scăpat pacientul” și continuăm să o facem, legitimând-o în acest fel și dând naștere unei dezbateri interminabile despre „reforma” sistemului  de sănătate... o reformă care nu va avea loc niciodată. ..  aceea care este „pe drum – dar care nu ajunge niciodată”.

 

Dacă este ceva care trebuie „scăpat”, aceasta este abordarea noastră și obisnuința de a rămâne atât de indiferenți la suferința populației care se află în mâinile instituțiilor medicale... sau într-o zi ne vom trezi că unul dintre noi va fi fost de asemenea „scăpat”.

Zahal Levy, Președintele MediHelp International

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro