Norme Coca 2023 - 2024

Sistemul sanitar are scopul de proteja populaţia faţă de riscurile financiare determinate de boală, adică, acele costuri care constituie o povară pe care persoana respectivă nu o poate suporta, a declarat luni în cadrul unei mese rotunde Vasile Cepoi, consilier al premierului. 

"Dacă vom continua să compensăm expectorante de 23 de milioane de euro pe an, antiacide de 12 milioane de euro pe an, antiimflamatorii de 11 milioane de euro pe an şi altele de acest gen de zeci de milioane de euro pe an şi nu vom asigura cu prioritate tratamentele pentru acele boli cu risc major, vital, sau disfuncţional major cum este hemofilia, atunci, desigur că nu vom putea îmbunătăţi nici indicatorii stării de sănătate, nici să răspundem la întrebarea de ce se întâmplă acest lucru". 

"Nu va fi nicio nenorocire dacă unui pacient nu o să îi compensăm doi lei la un expectorant şi dacă nu o să aibă încă cinci lei cât costă expectorantul, o să bea mai multă apă că este cel mai bun expectorant şi se rezolvă problema. Pe când, dacă nu tratăm un hemofilic, care are tratament preventiv şi care dacă face acest tratament este un om normal vom avea două poveri: una financiară atunci când apar complicaţiile şi una socială pentru că este o persoană care nu se va putea integra social", a afirmat Cepoi.

El a precizat că abordarea trebuie să fie foarte tehnică, cu creionul în mână, pentru a exista eficienţă.

AGERPRES

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro